13
Nov
Biologische tulpenbol op je bord

De provincie Noord-Holland heeft met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland zes diners in het kader van "Aan de boerentafel" opgezet.  Voornaamste doel is om de consument en agrariër letterlijk samen aan tafel te krijgen. Zodat een uitwisseling van gedachten op gang komt over actuele zaken als duurzaamheid, biodiversiteit en eerlijke prijsvorming. 

Het is niet bepaald een alledaags ingrediënt voor een gerecht: bloembollen. Bollenteler John Huiberts levert al eetbare bloembollen aan resturants en horecagroothandel. Tijdens de 3e editie van "Aan de boerentafel" werd aan 25 gasten, waaronder gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, een maaltijd voorgeschoteld van biologische bloembollen vergezeld van een glaasje tulpenwodka. 

John en Johanna Huiberts, net vorige week gekozen tot vogelvriendelijkste agrariërs 2018 in Hollands Noorden, besloten vijf jaar geleden om te schakelen naar teelt  van biologiscghe bloembollen. John:  "de grond raakte uitgeput door intensieve teelt en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. We besloten onze bedrijfsvoering over een totaal andere boeg te gooien".

De pleog ging aan dekant, bestrijdingsmiddelen werden in de ban gedaan en kunstmest bleef in de zak. In plaats daarvan kwamen er kruidenrijke akkerranden, compost en andere groenbemesters. Gooed voor de kwaliteit van bodem en oppervlaktewater, aantrekkelijk voor vogels, bijen en vlinders. "En bollen waar je blij van wordt" besluit Huiberts. 

Lees hier het complete artikel van het Noord-Hollands Dagblad. 

John Huiberts is één van de deelnemers in het innovatietraject duurzaam bodembeheer van het EFRO-project EVERGREEN.

Bron: Leo Blank,  Noordhollands Dagblad 13 november 2018
Foto: Marc Moussault

Plaats een reactie