21
Mrt
Door meten meer inzicht in HNT

In de 2e helft van 2018 is het project “stimulering van Het Nieuwe Telen in Noord Holland” gestart. Het project wordt uitgevoerd door Glastuinbouw Nederland, met ondersteuning van de provincie Noord Holland in samenwerking  met de Greenports NHN en Aalsmeer en het programma Kas als Energiebron. Eerst zijn kantinebijeenkomsten over Het Nieuwe Telen (HNT) gehouden in o.a. De Kwakel, Ter Aar en Heerhugowaard. Op 4 april volgt een kantinebijeenkomst in Wervershoof bij paprika kwekerij VD Holland.

Als vervolg op de kantinebijeenkomsten zijn cursusgroepen HNT gevormd met 10 tot 12 deelnemers per groep. Op drie van de deelnemende bedrijven worden vanuit het project extra metingen gefaciliteerd. De resultaten van deze monitoring worden gedeeld in de cursus en dienen als praktijk voorbeelden bij het leren toepassen van HNT. De metingen zijn bijv. gericht op het kunnen bepalen hoeveel licht nog in de kas kan worden toe gelaten voordat het gewas daar schade van ondervindt. Ook kan met behulp van het meten van het AV (absoluut vocht) boven het scherm, onder het scherm en buiten de vochtafvoer door gesloten scherm beter gestuurd worden en daarmee intensiever geschermd worden zonder dat het kasklimaat te vochtig wordt.

Voor meer informatie over de toepassing van HNT kun je op donderdagmiddag 4 april de kantinebijeenkomst over HNT bij wonen bij VD Holland in Wervershoof. Voor meer informatie en aanmelding kijk hier.

Plaats een reactie