9
Mrt
Hete pepers: een nieuw wapen in de strijd tegen obesitas?

Ben je te zwaar en houd je van pittig eten? Dan heb je geluk. Wetenschappers hebben een nieuwe en verrassende aanpak gevonden in het gevecht tegen obesitas: hete pepers. In hete peper zit een stof die ervoor zorgt dat je meer vet verbrandt. Daardoor kun je hetzelfde blijven eten en toch afvallen. In Amerika wordt daarom een medicijn gemaakt van hete pepers. En Nederlandse onderzoekers willen een voedingssupplement of zelfs een hele nieuwe pepersoort maken.

Medicijn tegen overgewicht

De helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en daar komen steeds meer mensen bij. Het lukt vaak niet om af te vallen; diëten werken niet of zorgen voor een jojo-effect. Een maagverkleining werkt wel, maar kan gevaarlijk zijn. Wetenschappers zijn daarom hard op zoek naar veilige en effectieve medicijnen tegen overgewicht. In hete pepers denken ze zo'n medicijn te vinden. In Amerika wordt al een medicijn getest met daarin de stof capsaïcine uit hete pepers. En in Nederland onderzoekt Marjolein Wildwater in het EFRO-project EVERGREEN of er nog meer werkzame stoffen in hete pepers zitten.

Hortus Alkmaar 

De hete pepers zijn door de Hortus Botanicus in Alkmaar gekweekt onder verschillende omstandigheden. Wildwater: "Een plant maakt inhoudsstoffen aan in reactie op stress. En welke inhoudsstoffen aangemaakt worden, dat hangt weer af van de soort stress." De peperplanten groeien daarom binnen in een kas of buiten in de zon of in de schaduw. Sommige planten krijgen zout water en andere planten krijgen heel veel water of bijna geen water. Als de planten volgroeid zijn en pepers produceren, onderzoekt Wildwater welke inhoudsstoffen een effect hebben op de vetverbranding. Dat doet ze door de inhoudsstoffen tegen elkaar weg te strepen. "Stel je voor dat de ene soort peper ervoor zorgt dat je afvalt en de andere niet. De effectieve peper komt voort uit de ene kweekomstandigheid en de niet-effectieve peper uit een andere. Dan kun je inhoudsstoffen van de pepers tegen elkaar wegstrepen en dan houd je de effectieve inhoudstoffen over." Met die inhoudsstoffen kun je verder aan de slag.

Toekomstmuziek

Pas in de lente van 2019 verwacht Wildwater de eerste onderzoeksresultaten. Het is nog niet bekend wat er met de resultaten gaat gebeuren. Misschien komt er een voedingssupplement met een hoge dosis werkzame stoffen of een speciaal gekweekte pepersoort. Die pepersoort bevat dan extra veel werkzame stoffen. Ook het Amerikaanse capsaïcine medicijn komt nog lang niet op de markt. Het medicijn moet eerst worden getest op mensen en daarna moet het worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Een proces dat jaren kan duren.

Lees hier het complete artikel op de website van Scientas er over het onderzoek 

Lees hier meer over Marjolein Wildwater van Vivaltes in het Efro-project EVERGREEN 

Lees hier meer over Hortus ALkmaar in het Efro-project EVERGREEN 

Bron: Scientas, Lot Isarin
Lot Isarin doet de master Science Education and Communication, met extra focus op onderzoek en ontwikkeling, aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef dit artikel voor het vak Communicating Science with the Public. In de toekomst wil ze graag kinderen en volwassen enthousiast maken over haar lievelingsvak scheikunde.

Plaats een reactie