8
Jan
Nieuwjaarsboodschap gedeputeerde Jaap Bond

Om te beginnen wens ik u een bloeiend, innovatief en succesvol 2018

Als gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland en voorzitter van de GreenPort Noord-Holland Noord ben ik geweldig trots op onze agrarische sector. Een sector waarin ondernemerschap en innovatie hand in hand gaan. Dankzij de GreenPort werken onderzoekers, opleiders, ondernemers en overheid steeds nauwer samen om de uitdagingen op het gebied van de toekomstige wereldwijde voedselvoorziening aan te pakken.

 De agrarische sector wordt vaak aangewezen als oorzaak van de uitputting van de aarde. Ik zeg: de agrarische sector in Noord-Holland heeft de oplossingen voor het probleem. Bij ieder werkbezoek tref ik gepassioneerde ondernemers, onderzoekers en opleiders die met hart en ziel, maar vooral met heel veel kennis van zaken, bezig zijn met nieuwe en duurzame oplossingen voor eeuwenoude problemen. Er is vanuit de sector veel aandacht voor een gezonde voedselproductie, en dan bedoel ik niet alleen economisch, maar zeker ook maatschappelijk, ecologisch en landschappelijk. Daarin zijn wij in Noord-Holland Noord echte koplopers.

De inzet van geothermie is daar een voorbeeld van. Nu al een succes op Agriport A7 en bij Floricultura in Heemskerk en binnenkort ook op het Grootslag en Alton. En ook de ontwikkelingen rondom de inzet van restwarmte of CO2 van bijvoorbeeld HVC vallen onder die noemer. Dergelijke initiatieven zijn alleen rendabel en zinvol als er meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken. De oprichting van OVAL, een vereniging van telers op Alton, is daarom cruciaal om de duurzame ambities waar te maken. Voor die glastuinders die de overstap naar een concentratiegebied nog willen maken: u kunt nog tot 28 februari een beroep doen op de POP-3-verplaatsingsregeling.

De landbouw staat steeds meer in de belangstelling, ook in de grote steden dringt steeds meer het besef door dat ons dagelijks voedsel ergens groeit en door iemand verzorgd wordt. Er is belangstelling voor de invloed van voedsel op de gezondheid en op het milieu. Streekproducten waren nog nooit zo populair. Die ontwikkeling zie ik ook in onze eigen Metropoolregio Amsterdam. Onlangs heb ik, samen met o.a. GreenPort Noord-Holland Noord, voedselproducenten, voedselindustrie en consumenten het manifest Voedsel Verbindt ondertekend. De ambitie is om voor de MRA een Food Council op te richten. Dat biedt kansen voor de regio Noord-Holland Noord om zich nog meer te profileren als ‘Groentetuin van de MRA’. Een enorm afzetgebied van maar liefst 2,5 miljoen consumenten op nauwelijks 50 kilometer afstand. Ik daag u uit die kans te pakken.

Jaap Bond
Gedeputeerde voor o.a. Economische Zaken en Landbouw & Visserij
Voorzitter GreenPort Noord-Holland Noord

Plaats een reactie