Officiële opening ECW Geo Andijk

9 april 2019

Op vrijdag 5 april 2019 is de ECW Geo Andijk officieel geopend. Bedrijven in glastuinbouwgebied Het Grootslag in West-Friesland krijgen aardwarmte van ECW. Met vijf winningslocaties is het bedrijf ’s lands grootste geothermiebedrijf. Nadat de sprekers aan het woord waren geweest, Harry Nederpelt (Wethouder Gemeente Medemblik), Robert Kielstra (Directeur ECW), Remco de Boer (Journalist Energie transitie) en Jaap Bond (Gedeputeerde Provincie Noord-Holland), vond de officiële openingshandeling plaats door het openen van de Tijdscapsule van het Straattheater Abacus.

ECW wil een grote rol spelen in de opgelegde overgang van gas naar duurzame energie. „Hoe precies, dat weten wij nog niet”, zegt directeur Robert Kielstra (37). „Daarom willen wij op korte termijn om tafel met gemeenten, woningbouwcorporaties en ondernemersverenigingen.

Tien putten heeft Energie Combinatie Wieringermeer nu geslagen, verdeeld over Agriport en Het Grootslag bij Andijk. Dit zijn vijf winningsputten om warm water op een diepte van maximaal 2500 meter te bereiken en vijf injectieputten om het water zonder warmte aan de aarde terug te geven. ECW wil op meer locaties warmte naar boven halen, maar eerst komt er een proef om warm water tijdelijk op te slaan. ,,In de zomer hebben we te veel, in de winter te weinig”, legt directeur Robert Kielstra uit. Hij hoopt in putten van vierhonderd meter diep water op tachtig graden te houden. De proefput wordt dit jaar geboord bij de Tussenweg. Agriport is in 2018 uitgebreid met dertig hectare glas. De tien glastuinbouwbedrijven beslaan nu 391 ha. Aardwarmte voorziet tien glastuinders daar voor bijna de helft in de warmtebehoefte.

Bron: ECW Netwerk & NHD Ed Dekker