11
Mei
Rian van Dam: Kwaliteit van de bodem

Gezonde voeding komt steeds meer in de aandacht te staan. Dat is een mooie ontwikkeling. De consument wordt kritischer, kijkt meer naar de kwaliteit en herkomst van het verse product. Ook de supermarkten besteden meer aandacht aan verse producten. 

In verschillende reclamespotjes op tv speelt de boer en zijn verse producten steeds vaker een centrale rol. Alhoewel de inhoud niet altijd overeenkomt met de realiteit geeft het wel aan dat de belangstelling van de consument voor het verse product toeneemt. Onze agrarische ondernemers leveren de beste kwaliteit agrarische producten, niet voor niets staat Noord-Holland Noord bekend als de groentetuin van Europa.

Daar zijn we trost op. Om dat ook in de toekomst waar te maken, blijft voldoende aandacht voor productie en alles wat daarbij komt kijken noodzakelijk. Eén van de meest essentiële factoren voor een gezond en goed product is een gezonde bodem. De bodem, de aarde waaruit de plant zijn energie haalt om te kunnen groeien, is de basis voor een goed product. De kwaliteit van onze bodem staat de laatste tijd gelukkig weer veel in de aandacht. 

GreenPort Noord-Holland Noord besteedt in haar verschillende projecten ook aandacht aan de kwaliteit van de bodem. Hoe kunnen we de kwaliteit verhogen, wat is er nodig om op een andere manier te telen, de bodem te bewerken. Kunnen we op een andere manier bemesten, schimmels en ziekten voorkomen en bestrijden? Meer groen en minder chemie. 

Onze agrarische ondernemers zijn hier volop mee bezig. Ondanks dat het soms niet snel genoeg gaat, worden er al enorme stappen gezet. GreenPort Noord-Holland Noord faciliteert en stimuleert boeren en telers hiermee en brengt de verse producten uit onze streek onder de aandacht van de consumenten. Gezonde producten komen uit een gezonde bodem. Wil je meer weten over de projecten van GreenPort NHN, kijk dan op: www.greenportnhn.nl/projecten.  
 

Rian van Dam 
Programmamanager
GreenPort Noord-Holland Noord 
www.greenportnhn.nl

Bron: AGWF 

Plaats een reactie