Ron Hulsebosch: een echte bollenjongen met ambitie

7 maart 2016

Ron Hulsebosch, volgt nu naast zijn werk de deeltijdstudie ‘Associate Degree Ondernemerschap’ in Hoorn.“Na een opleiding Plantenteelt en anderhalf jaar werken op de boerderij was ik toe aan een nieuwe uitdaging.” Hulsebosch besloot daarom de HBO studie Associate Degree Ondernemerschap te gaan volgen. Deze studie richt zich op jonge ondernemers uit de agrarische sector die de ambitie hebben om een eigen bedrijf te beginnen of het familiebedrijf over willen nemen. 
 
Een busrit langs de pittoreske Delfts blauwe huisjes van Schagen voert ons over kronkelwegen naar Gebroeders Hulsebosch B.V. Zoals de naam al doet vermoeden een echt familiebedrijf. Bij aankomst is Ron aan het werk op het land achter de boerderij, hij groet ons vanaf de tractor waar hij bezig is met het binnenhalen van een lading. Wanneer hij zijn ruwe hand uitsteekt om ons de hand te schudden, wordt meteen duidelijk dat deze jongen een harder werker is, die weet van aanpakken. 

Wie zaait, zal oogsten 

Ron Hulsebosch is 21 jaar oud en werkt al zo lang als hij zich kan herinneren bij het bedrijf van zijn oom en vader. Het familiebedrijf dat leliebollen, tulpenbollen en narcissenbollen teelt, is opgericht door zijn opa. Hulsebosch heeft zijn grootvader nooit gekend, deze overleed 28 jaar geleden waarna zijn vader op negentienjarige leeftijd het bedrijf in handen kreeg. Sindsdien is het bedrijf flink gegroeid, waardoor ze vanuit Hillegom moesten verhuizen naar Schagerbrug.  
In Schagerbrug telt het bedrijf inmiddels rond de 100 hectaren aan grond en de zaken gaan goed. Zo is het familiebedrijf koploper als het gaat om het duurzaam produceren van bloembollen. “Binnen nu en twintig jaar zal er een verbod komen op chemische gewasbescherming.” Gebroeders Hulsebosch B.V. is in samenwerking met acht andere ondernemingen al drie jaar geleden begonnen met het experimenteren met duurzame kweekmethodes onder de naam Natural Living & Growth Holland (NLG Holland). “Toen wij er mee begonnen was het niet verplicht, als het niet goed ging konden we altijd nog ingrijpen met chemisch bestrijders.” Inmiddels plukken ze de vruchten van deze innovatieve werkwijze en hebben ze de Martien Zandwijkprijs gewonnen, een prijs voor innovatieve ondernemers uit het bloembollenvak.   

Ondernemer in het groen 

Hulsebosch is een echte bollen jongen, stil zitten is niks voor hem. “Na een opleiding Plantenteelt en anderhalf jaar werken op de boerderij was ik toe aan een nieuwe uitdaging.” Hulsebosch besloot daarom de HBO studie Associate Degree Ondernemerschap te gaan volgen. Deze studie richt zich op jonge ondernemers uit de agrarische sector die de ambitie hebben om een eigen bedrijf te beginnen of het familiebedrijf over willen nemen. Deze studie geeft jongeren bovendien de mogelijkheid om in de eigen regio verder te studeren. Hulsebosch hoefde er dan ook niet lang over na te denken, zo kan hij naast zijn werkzaamheden op de boerderij in deeltijd verder studeren.   

Praktisch en leerzaam 

Aanvankelijk stond niet heel zijn familie achter de keuze van Hulsebosch om verder te studeren. Vooral zijn  oom was in het begin sceptisch. “Als je werkt , kom je ook overal achter.” Zijn oom had dan ook liever gehad dat Hulsebosch een cursus bedrijfskunde zou volgen. Deze cursus duurt maar acht weken in tegenstelling tot de deeltijdstudie die twee jaar in beslag neemt. Volgens Hulsebosch zijn er veel ondernemers in de agrarische sector die denken dat je met werken meer leert dan door verder te studeren. “De ondernemers in deze sector doen eigenlijk alles vanuit een soort automatisme.  We doen het zó, want zo hebben we het al jaren gedaan.” Toch ziet Hulsebosch de voordelen van zijn studie ten opzichte van leren uit de praktijk of een cursus. “Je mist met zo’n cursus toch een stukje verdieping, de vakken van de opleiding zijn een stuk uitgebreider en bovendien erg praktisch van aard.”
   
“Het mooiste is dat je de opdrachten voor school meteen kunt toepassen op je thuisbedrijf.” Door deze opdrachten krijg je volgens Hulsebosch een andere kijk op je thuisbedrijf. “Je gaat met een andere blik kijken naar de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Je hangt er cijfers aan en je wordt je bewust van wat je precies aan het doen bent binnen je bedrijf.” Hiernaast leer je volgens Hulsebosch kritisch naar het eigen bedrijf te kijken door middel van praktische opdrachten onder begeleiding van een coach van een vergelijkbaar bedrijf.   
 
Al met al zou Hulsebosch de studie Associate Degree Ondernemerschap aanraden aan elke ondernemer met een groen hart en liefde voor het agrarische vakgebied. “Vroeger had je misschien niet echt een opleiding nodig, tegenwoordig is een basis echt een vereiste. Je leert hierdoor je minpunten herkennen en verbeteren”. 

De toekomst 

Wanneer Hulsebosch 25 wordt, moet hij kiezen of hij samen met zijn neef de bollenkwekerij wil overnemen. Hij ziet de toekomst rooskleurig in en heeft grootse plannen met het familiebedrijf. “Er is nog wel voldoende ruimte om te ontwikkelen, zo kijken wij met de studie ook wat de gevolgen zouden zijn wanneer het bedrijf twee keer zo groot zou zijn.” Op de vraag of hij de toekomst in deze regio ziet of ergens anders, antwoordt Hulsebosch dat hij er niet aan moet denken om naar een ander gebied te verhuizen. “De ruimte en natuur in de regio Noord-Holland maken het werken erg prettig. In het voorjaar is de omgeving namelijk prachtig groen en vormen de bomen tunnels over de wegen. Wij hebben hier alles binnen handbereik, het enige nadeel is misschien dat er altijd een harde wind staat”, zegt Hulsebosch tot slot lachend. 
 
Kijk voor meer informatie over de studie Associate Degree Ondernemerschap in Hoorn op http://www.greenportstudeert.nl.