Hackathon Boer & Business in Balans; natuurlijk doen we het samen!

datum
17 juni 2019 - 09:00tot
19 juni 2019 - 19:00
LocatieBezoekboerderij Leven van de wind, Oosterterpweg 12, 1771 SJ, Wieringerwerf

Wil je ook meedoen aan het oplossen ('hacken') van natuurinclusieve problemen van agrarische ondernemers? Meld je dan alvast hier aan! 

De provincie Noord-Holland organiseert met DOON, LTO Noord, Clusius, GreenPort Noord-Holland Noord en Groen Kapitaal een Hackathon op 17, 18 en 19 juni 2019: ‘Boer & Business in Balans: natuurlijk doen we het samen!'.

Het doel van de Hackathon is het genereren van natuurinclusieve praktijkgerichte oplossingen voor de landbouw, onder andere over vruchtbare bodem, water, biodiversiteit en het op de markt brengen van duurzame landbouwproducten.

Natuurinclusieve landbouw is een ecologisch houdbare vorm van voedselproductie. Het maakt gebruik van wat de natuur op, om en onder het bedrijf te bieden heeft (het 'natuurlijk kapitaal'), versterkt de biodiversiteit op en rond het boerenland en belast de natuur zo min mogelijk. 

Drie dagen lang werken teams aan oplossingen voor problemen waar boeren in de praktijk tegen aan lopen. In een divers dynamisch programma met inspirerende sprekers zoals Ruud Zanders van Kipster, workshops en trainingen waar de teams leren pitchen en een business model gebruiken, werken zij toe naar het hoogtepunt op de laatste dag waarop zij hun oplossingen pitchen aan een jury.

De teams bestaan uit inhoudelijk deskundigen/experts, studenten, scholieren, ondernemers, ervaringsdeskundigen en techneuten.

Kijk hier voor het programma.

De problemen die de teams aanpakken zijn divers. Zo wordt gekeken naar mogelijkheden om de bodem waar voedsel op wordt verbouwd zo vruchtbaar mogelijk te houden. Of hoe je de randen van de sloot zo kan inrichten dat er verschillende bloemen en planten groeien, maar dat koeien er nog gewoon kunnen drinken. En hoe je duurzame landbouwproducten het beste aan de man brengt. Meer informatie staat op de website Groen Kapitaal.

Programma

De boeren presenteren op dag 1 hun problemen. Daarna gaan de teams op zoek naar een oplossing. Tussen de sessies door worden workshops georganiseerd en zijn er lezingen. Onder andere Ruud Zanders geeft een lezing over zijn duurzame en dier- en milieuvriendelijke kippenbedrijf Kipster. Op dag 3 presenteren de teams hun oplossingen aan de boeren en een vakjury.

Wanneer: 17 tot en met 19 juni
Tijd: Dag 1 en 2 van 09.00-19.00 uur | Dag 3 van 09.00 tot 17.30 uur
Locatie: Bezoekboerderij Leven van de wind, Oosterterpweg 12, 1771 SJ, Wieringerwerf

Hackathon
Tijdens een hackathon wordt door verschillende teams gezocht naar innovatieve en creatieve oplossingen voor een bepaald thema of om een probleem van een bedrijf op te lossen. Aan het slot van de hackathon presenteren de teams met een pitch hun oplossing aan de opdrachtgevers en een jury, die vervolgens een winnaar kiezen.