EnergieWijzer voor Akkerbouw

Akkerbouw

U vindt hier praktische handvatten om in uw agrarische bedrijf energie te besparen of energie op te wekken. Ook treft u interessante subsidie- of fiscale regelingen aan. Wilt u direct aan de slag dan kan dat met een lijst met gecertificeerde leveranciers uit de regio. Deze EnergieWijzer is een hulpmiddel om u zo ver mogelijk op weg te helpen en is niet bedoeld om een maatwerk-advies te vervangen.

Energietips

  Verhogen rendement koelinstallatie

  Diverse tips en vuistregels om uw bestaande koelinstallatie efficiënter en dus energiezuiniger te laten werken vindt u hier. Een interessant verslag van de bouw van een kistenbewaring die helemaal klaar is voor de toekomst én een stuk energiezuiniger draait, leest u hier.

  Gelijkstroom-ventilator

  Een gelijkstroomventilator vraagt minder energie dan een wisselstroomventilator en is af te toeren tot nul. Hiermee kunt u flink besparen! Een volledige scan van uw energiehuishouding levert nóg meer op.

  Geld besparen op uw aansluiting 

  U kunt mogelijk snel besparen door uw aansluiting te controleren en aan te passen. Uw aansluiting kan te groot (en daarmee te duur) zijn, doordat u bijvoorbeeld ooit een piek heeft gehad. Overleg met uw elektricien of met uw netbeheerder Liander wat de mogelijkheden zijn. Aanpassen kan via Liander waar u ook informatie vindt over tarieven of direct via Mijnaansluiting.nl.
   

  Energie groen inkopen

  Wilt u direct een duurzame slag slaan in uw bedrijfsvoering? Stap dan over op groene energie en kies daarbij voor Nederlandse productie. Zo stimuleert u ook de duurzame energietransitie van ons land. 

  Eerst besparen, daarna opwekken!

  Wilt u aan de slag met energie te besparen of energie op te wekken? Bekijk eerst of u mogelijkheden ziet om energie te besparen voordat u energie gaat opwekken. 

  Drogen en koelen

  Inspirerend praktijkverhaal van een akkerbouwer die een bewezen techniek uit de bollensector succesvol heeft ingezet in zijn bedrijf: een zonnecollector om mee te drogen en koelen. Daarbij heeft deze agrariër zelf de aanvraag afgehandeld voor de beschikbare subsidies. Lees het hier.

  Bewaren en conditioneren

  Er liggen mooie kansen om 30% tot 50% energie te besparen op koeling in de akkerbouw. Een onderzoek naar de ‘perencel van de toekomst’ levert energiebesparingen van ruim 60% als gevolg van een betere luchtverdeling en een aangepaste verdamper. Klik hier voor de video

  Besparen met de trekker

  Vind hier tips om brandstof te besparen met de trekker. Bijvoorbeeld door de banden op de juiste spanning te brengen. 

  Besparen

  Opwekken

  Meer weten?

  AgroEnergiek
  Tips voor energiebesparing en energieproductie voor agrarische bedrijven. U kunt hier thematisch zoeken op bijvoorbeeld 'koelen en bewaren', maar u vindt hier ook websites voor specifieke agrarische sectoren.

  Bloembollenweb
  Sectoroverstijgend: een belangrijke bron voor tips en checklists voor energiebesparing en productie, innovatieve technieken en publicaties.

  De kas als energiebron
  Op deze site worden diverse technieken voor energiebesparing en duurzame opwek toegespitst op glastuinbouw gedetailleerd besproken en onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

  Duurzaam Bouwloket
  Uw lokale vraagbaak voor MKB-vragen over energiebesparing en opwekking.

  LTO-Noord
  Informatie over energie en ledenvoordeel op zonnepanelen en LED-verlichting.

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Op de pagina Schone en zuinige agrosectoren vindt u veel publicaties over opwekking en besparing van nieuwe energie.