EnergieWijzer voor Bollenteelt

Bollenteelt

U vindt hier praktische handvatten om in uw agrarische bedrijf energie te besparen of energie op te wekken. Ook vindt u interessante subsidie- of fiscale regelingen. Wilt u direct aan de slag dan vindt u ook een lijst met gecertificeerdeleveranciers uit de regio. Deze EnergieWijzer is een hulpmiddel om u zo ver mogelijk op weg te helpen en is niet bedoeld omeen maatwerk-advies te vervangen.

Energietips

  Verhogen rendement koelinstallatie

  Diverse tips en vuistregels om uw bestaande koelinstallatie efficiënter en dus energiezuiniger te laten werken vindt u hier. Een interessant verslag van de bouw van een kistenbewaring die helemaal klaar is voor de toekomst én een stuk energiezuiniger draait, leest u hier.

  Minder ventilatie bij betere stapeling bewaarkisten

  Onderzoek laat zien dat slimme stapeling van de bewaarkisten zorgt voor een betere luchtverdeling en dat daardoor de ventilatie flink afgetoerd kan worden. Daarmee wordt flink op energiekosten bespaard.

  LED-verlichting

  LED-verlichting levert meer lumen per Watt en is dan ook efficiënter dan TL (T8 en T5). Op deze pagina leest u in welke situatie Led interessant is. 

  Kennismarkt Energie Bloembollen

  Meer informatie over energiebesparende maatregelen en duurzame energie in de bollensector?  Klik dan hier.  

  Gelijkstroom-ventilator

  Een gelijkstroomventilator vraagt minder energie dan een wisselstroomventilator en is af te toeren tot nul. Hiermee kunt u flink besparen! Een volledige scan van uw energiehuishouding levert nóg meer op.

  Geld besparen op uw aansluiting 

  U kunt mogelijk snel besparen door uw aansluiting te controleren en aan te passen. Uw aansluiting kan te groot (en daarmee te duur) zijn, doordat u bijvoorbeeld ooit een piek heeft gehad. Overleg met uw elektricien of met uw netbeheerder Liander wat de mogelijkheden zijn. Aanpassen kan via Liander waar u ook informatie vindt over tarieven of direct via Mijnaansluiting.nl.
   

  Energie groen inkopen

  Wilt u direct een duurzame slag slaan in uw bedrijfsvoering? Stap dan over op groene energie en kies daarbij voor Nederlandse productie. Zo stimuleert u ook de duurzame energietransitie van ons land. 

  Eerst besparen, daarna opwekken!

  Wilt u aan de slag met energie te besparen of energie op te wekken? Bekijk eerst of u mogelijkheden ziet om energie te besparen voordat u energie gaat opwekken. 

  Drogen en koelen

  Inspirerend praktijkverhaal van een akkerbouwer die een bewezen techniek uit de bollensector succesvol heeft ingezet in zijn bedrijf: een zonnecollector om mee te drogen en koelen. Daarbij heeft deze agrariër zelf de aanvraag afgehandeld voor de beschikbare subsidies. Lees het hier.

  Bewaarmodel en klimaatinstellingen optimaliseren

  Praktijkvoorbeeld van energiebesparing op een bollenbedrijf. Bekijk de video hier.

  Besparen

  Opwekken

  Meer weten?

  AgroEnergiek
  Tips voor energiebesparing en energieproductie voor agrarische bedrijven. U kunt hier thematisch zoeken op bijvoorbeeld 'koelen en bewaren', maar u vindt hier ook websites voor specifieke agrarische sectoren.

  Bloembollenweb
  Sectoroverstijgend: een belangrijke bron voor tips en checklists voor energiebesparing en productie, innovatieve technieken en publicaties.

  De kas als energiebron
  Op deze site worden diverse technieken voor energiebesparing en duurzame opwek toegespitst op glastuinbouw gedetailleerd besproken en onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

  Duurzaam Bouwloket
  Uw lokale vraagbaak voor MKB-vragen over energiebesparing en opwekking.

  LTO-Noord
  Informatie over energie en ledenvoordeel op zonnepanelen en LED-verlichting.

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Op de pagina Schone en zuinige agrosectoren vindt u veel publicaties over opwekking en besparing van nieuwe energie.