EnergieWijzer voor dierhouderij

Dierhouderij

U vindt hier praktische handvatten om in uw agrarische bedrijf energie te besparen of energie op te wekken. Ook vindt u interessante subsidie- of fiscale regelingen. Wilt u direct aan de slag dan vindt u ook een lijst met gecertificeerdeleveranciers uit de regio. Deze EnergieWijzer is een hulpmiddel om u zo ver mogelijk op weg te helpen en is niet bedoeld omeen maatwerk-advies te vervangen.

Energietips

  Zonnecollectoren

  De warmte die een zonnecollector opwekt kan gebruikt worden voor proceswarmte en ruimteverwarming en levert een aanzienlijke besparing op het gasverbruik op. De terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar. Met deze rekentool van AgroEnergiek rekent u uit wat dit voor uw bedrijf betekent.
   

  Voorkoeling melk

  Een voorkoeler/warmtewisselaar ontrekt warmte aan melk en gebruikt deze om tapwater voor te verwarmen. Daarmee wordt bespaard op koelkosten en waterverwarming. Deze rekentool van AgroEnergiek brengt in beeld wat de kosten en baten voor uw bedrijf zijn. 

  Verhogen rendement koelinstallatie

  Diverse tips en vuistregels om uw bestaande koelinstallatie efficiënter en dus energiezuiniger te laten werken vindt u hier. Een interessant verslag van de bouw van een kistenbewaring die helemaal klaar is voor de toekomst én een stuk energiezuiniger draait, leest u hier.

  LED-verlichting

  LED-verlichting levert meer lumen per Watt en is dan ook efficiënter dan TL (T8 en T5). Op deze pagina leest u in welke situatie Led interessant is. 

  Geld besparen op uw aansluiting 

  U kunt mogelijk snel besparen door uw aansluiting te controleren en aan te passen. Uw aansluiting kan te groot (en daarmee te duur) zijn, doordat u bijvoorbeeld ooit een piek heeft gehad. Overleg met uw elektricien of met uw netbeheerder Liander wat de mogelijkheden zijn. Aanpassen kan via Liander waar u ook informatie vindt over tarieven of direct via Mijnaansluiting.nl.
   

  Energie groen inkopen

  Wilt u direct een duurzame slag slaan in uw bedrijfsvoering? Stap dan over op groene energie en kies daarbij voor Nederlandse productie. Zo stimuleert u ook de duurzame energietransitie van ons land. 

  Eerst besparen, daarna opwekken!

  Wilt u aan de slag met energie te besparen of energie op te wekken? Bekijk eerst of u mogelijkheden ziet om energie te besparen voordat u energie gaat opwekken. 

  Besparen met de trekker

  Vind hier tips om brandstof te besparen met de trekker. Bijvoorbeeld door de banden op de juiste spanning te brengen. 

  Besparen

  Opwekken

  Meer weten?

  AgroEnergiek
  Tips voor energiebesparing en energieproductie voor agrarische bedrijven. U kunt hier thematisch zoeken op bijvoorbeeld 'koelen en bewaren', maar u vindt hier ook websites voor specifieke agrarische sectoren.

  Bloembollenweb
  Sectoroverstijgend: een belangrijke bron voor tips en checklists voor energiebesparing en productie, innovatieve technieken en publicaties.

  De kas als energiebron
  Op deze site worden diverse technieken voor energiebesparing en duurzame opwek toegespitst op glastuinbouw gedetailleerd besproken en onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

  Duurzaam Bouwloket
  Uw lokale vraagbaak voor MKB-vragen over energiebesparing en opwekking.

  LTO-Noord
  Informatie over energie en ledenvoordeel op zonnepanelen en LED-verlichting.

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Op de pagina Schone en zuinige agrosectoren vindt u veel publicaties over opwekking en besparing van nieuwe energie.