EnergieWijzer voor glastuinbouw / visserij / zaadveredeling

Glastuinbouw / visserij / zaadveredeling

U vindt hier praktische handvatten om in uw agrarische bedrijf energie te besparen of energie op te wekken. Ook vindt u interessante subsidie- of fiscale regelingen. Wilt u direct aan de slag dan vindt u ook een lijst met gecertificeerdeleveranciers uit de regio. Deze EnergieWijzer is een hulpmiddel om u zo ver mogelijk op weg te helpen en is niet bedoeld omeen maatwerk-advies te vervangen.

Energietips

  Stichting Noordzeeboerderij

  Deze stichting heeft ten doel het verbinden, vertellen en versnellen van duurzame zeewierteelt in Nederland.

  Stichting Masterplan Duurzame Visserij

  Hier vindt u ondermeer informatie over duurzame visserij en een vissersschip dat 80% minder energie gebruikt dan traditionele schepen uit 2010 en eerder.

  Seed Valley

  Seed Valley is hét internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Het is de thuisplaats voor tientallen innovatieve bedrijven die betere tuinbouwzaden ontwikkelen voor de groenten- en sierbloementeelt.

  LED-verlichting

  LED-verlichting levert meer lumen per Watt en is dan ook efficiënter dan TL (T8 en T5). Op deze pagina leest u in welke situatie Led interessant is. 

  Het Nieuwe Telen (HNT)

  Het is energiezuinig telen en tegelijk een optimale productie halen. HNT maakt gebruik van natuurkundige kennis om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen. Lees hier er meer over!

  Geld besparen op uw aansluiting 

  U kunt mogelijk snel besparen door uw aansluiting te controleren en aan te passen. Uw aansluiting kan te groot (en daarmee te duur) zijn, doordat u bijvoorbeeld ooit een piek heeft gehad. Overleg met uw elektricien of met uw netbeheerder Liander wat de mogelijkheden zijn. Aanpassen kan via Liander waar u ook informatie vindt over tarieven of direct via Mijnaansluiting.nl.
   

  Energie groen inkopen

  Wilt u direct een duurzame slag slaan in uw bedrijfsvoering? Stap dan over op groene energie en kies daarbij voor Nederlandse productie. Zo stimuleert u ook de duurzame energietransitie van ons land. 

  Energie dossiers

  LTO Glaskracht levert u handvatten en uitgebreide informatie over diverse energie dossiers.

  Eerst besparen, daarna opwekken!

  Wilt u aan de slag met energie te besparen of energie op te wekken? Bekijk eerst of u mogelijkheden ziet om energie te besparen voordat u energie gaat opwekken. 

  De kas als energiebron

  De kas als energiebron: Hier worden diverse technieken voor energiebesparing en duurzame opwek toegespitst op glastuinbouw gedetailleerd besproken en onderbouwd met onderzoek. Waaronder Aardwarmte; Hier kunt u lezen wat het is en aan de hand van een stappenplan ontdekken of dit een haalbare investering is voor uw bedrijf. En Bio-energie; warmte en CO2 uit houtpellets, resthout, snipperhout en laagwaardige biomassa zoals maaisel en champost.

  Platform Schone Scheepvaart

  Het Platform Schone Scheepvaart zet zich in voor het delen van kennis met betrekking tot reductie van de emissies van schepen.

  Besparen

  Opwekken

  Meer weten?

  AgroEnergiek
  Tips voor energiebesparing en energieproductie voor agrarische bedrijven. U kunt hier thematisch zoeken op bijvoorbeeld 'koelen en bewaren', maar u vindt hier ook websites voor specifieke agrarische sectoren.

  Bloembollenweb
  Sectoroverstijgend: een belangrijke bron voor tips en checklists voor energiebesparing en productie, innovatieve technieken en publicaties.

  De kas als energiebron
  Op deze site worden diverse technieken voor energiebesparing en duurzame opwek toegespitst op glastuinbouw gedetailleerd besproken en onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

  Duurzaam Bouwloket
  Uw lokale vraagbaak voor MKB-vragen over energiebesparing en opwekking.

  LTO-Noord
  Informatie over energie en ledenvoordeel op zonnepanelen en LED-verlichting.

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Op de pagina Schone en zuinige agrosectoren vindt u veel publicaties over opwekking en besparing van nieuwe energie.