Vidras Technology wil twee biovergisters met vergasser bouwen op bedrijventerrein Agriport A7 bij Middenmeer. Voor de investering van ruim vijftien miljoen euro wordt de gemeente Hollands Kroon deze maand vergunning gevraagd. Afval van glastuinders en bloembollenbedrijven levert er biogas op. Afnemer Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) zet het groene gas om in elektriciteit. Grote kwekerijen van tomaten en paprika's op Agriport A7 gebruiken een deel van de stroom. De rest levert ECW aan het openbare net.
Vidras uit Deventer hoopt er vanaf eind 2019 jaarlijks 50.000 ton biomassa te verwerken, goed voor zo’n vier miljoen kuub gas. Dat levert jaarlijks voldoende stroom op voor 4300 huishoudens. Het bedrijf verwacht na enkele jaren de verwerkingscapaciteit te verdubbelen. Het nog te bouwen bedrijfscomplex aan de Oostlanderweg zal daarop zijn berekend. Directeur Robert Kielstra van ECW is blij met de eerste vergisters op Agriport A7. „We praten er al tien jaar over. Nu ziet het er eindelijk goed uit. De techniek is zover.”
Aanvoer
Medemblikker Hans Mooiman regelt met zijn bedrijf Bio Energy Management de aanvoer voor de installaties. Hij richt zich ook op bollenbedrijven in West-Friesland. De eerste biovergisters op bedrijventerrein Agriport A7 in de Wieringermeer gaan ook maaltijden verwerken die over datum zijn. Met een winkelketen is een contract gesloten voor jaarlijks zevenduizend ton.
,,Met een andere supermarkt wordt gesproken over levering. Wij hopen ook op interesse van andere ketens", zegt ondernemer Hans Mooiman uit Medemblik. Met zijn bedrijf Bio Energy Management is hij verantwoordelijk voor de aanvoer van organisch materiaal voor de twee vergistingsinstallaties die Vidras Technology uit Deventer gaat bouwen. Vidras wil eind volgend jaar op een perceel van zes hectare naast glastuinder Kwekerij Wieringermeer aan de Oostlanderweg, nabij de stortplaats van afvalverwerkingsbedrijf HVC, beginnen met het jaarlijks omzetten van 50.000 ton afval naar biogas.
De helft van dit afval leveren de glastuinbouwbedrijven op Agriport A7. De resterende 25.000 ton afval zal hoofdzakelijk bestaan uit de onverkoopbare maaltijden en agrarische restanten van vooral bedrijven uit de Kop van Noord-Holland en West-Friesland, aldus Hans Mooiman. Hij richt zich vooral op bloembollenkwekers en tulpenbroeierijen.
Vidras combineert vergisters met een vergassingsinstallatie. Volgens Mooiman is deze combinatie nieuw voor Nederland. Deze vergasser kan jaarlijks achtduizend ton bedrijfsafval verwerken. Dat bestaat onder meer uit de verpakking van de maaltijden die over datum zijn. Alle werkzaamheden gebeuren binnen. ,,De vrachtwagens worden ook in de hal gelost. Buiten wordt niets opgeslagen. Alle bedrijfsactiviteiten blijven binnen de normen van geurbelasting en geluidsproductie", aldus de Medeblikker. Als de bouw klaar is, draagt Vidras de exploitatie over aan het Duitse bedrijf Archea New Energy.
Noordhollands Dagblad, Ed Dekker, 1-2-2018