19
Apr
Clusius Alkmaar Food Event 2018

Wereldwijd wordt er 1.3 miljard ton voedsel verspild, een derde van de gehele productie. De Nederlandse consument gooit jaarlijks 2 tot 2.4 miljard euro aan eten weg. Daarnaast wordt er nog een 2 miljard euro aan voedsel verspild in de keten van oogst tot supermarkt.  Op 7 april vond het Clusius Alkmaar Food Event 2018 met als thema “Voedselverspilling” plaats, georganiseerd door Clusius Food in samenwerking met GreenPort NHN. Tijdens event werd dieper ingegaan op het terugdringen van verspilling, innovatieve oplossingen, vraagstukken en kansen om voedselverspilling in de gehele keten terug te dringen.

De bezoekers werden welkom geheten door Wim van Reenen (Directeur Clusius College, Alkmaar). De gastsprekers waren Sil de Weerd (Landelijk MBO ambassadeur en student Voeding & Voorlichting Clusius College), Martijn Rol (Sectorspecialist Food, Rabobank), Selma Seddik (één van de oprichters van Instock), en Joost Snels (Onderzoeker, Wageningen Food & Biobased Reseach).

Martijn Rol nam de bezoekers mee in de cijfers en gevolgen van voedselverspilling op wereldwijd en landelijk niveau. De duurzame transitie in Food en de noodzaak voor tegengaan voedselverspilling. Een mooi initiatief om voedselverspilling te verminderen is Instock. Selma gaf uitleg over het ontstaan en missie en de verdere ontwikkelingen van Instock. Dat de supermarkt en het consumentengedrag een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van voedselverspilling kwam naar voren uit de onderzoeken gedaan door Joost Snels. 

Uit deze middag kwam naar voren dat voedselverspilling een probleem is dat binnen alle schakels  in de voedselketen zou moeten worden aangepakt, van het moment van telen tot aan de consument.

De middag werd geheel in thema buiten afgesloten bij de Foodtruck van Instock met hapjes en het beroemde “pieper” en “bammetjes” bier van Instock.  

Plaats een reactie