Garnalen hebben in hun pantser een bijzonder stofje: chitine. Onderzoekers weten al geruime tijd dat dit stofje kan dienen als gewasbescherming. Maar in Nederland had je, sinds in 1989 het thuispellen verboden werd, geen garnalenresten. De beestjes werden massaal naar pelfabrieken in het buitenland verscheept. Tot voor kort.

Bijna dertig jaar is de Groningse familie Kant bezig geweest met de ontwikkeling van een garnalenpelmachine. Dit was zo lastig, omdat elke garnaal een andere grootte en kromming heeft. Toch is het ze gelukt en in Lauwersoog staat nu een fabriek waar 100.000 kilo garnalen per week wordt gepeld. Deze garnalen hoeven niet meer na de vangst naar Marokko, waar ze de laatste jaren werden gepeld. Om pas na twee weken ’vers’ in de winkelschappen te belanden.

Dankzij de machine wordt hygiënischer gepeld, ligt de garnaal sneller op je bord én zijn er wel garnalenresten. Greenport Noord-Holland Noord doet nu samen met Proeftuin Zwaagdijk, LTO-Noord en de universiteit van Wageningen (WUR) en met subsidie van het Waddenfonds uitgebreid onderzoek naar de inzet van die resten als gewasbeschermingsmiddel voor bloembollen en pootgoed.

Door: Marjolein Eijkman NHD 13 Januari 2017 

Meer nieuws

Automatisch oogsten broccoli weer stapje dichterbij dankzij onderzoek studenten Inholland

Hoe zorg je dat een machine op het veld de broccolistronken met de juiste maat eruit pikt? Een...

Lectorale rede Feike van der Leij: De kracht van smaak

In zijn lectorale rede op 11 oktober deed Feike van der Leij uit de doeken hoe hij samen met...

Bean Me Up!

Met Bean me up! gaan studenten en bedrijfsleven op zoek naar toepassingen en productietechnieken...