Vrijdag 4 september stond in het teken van de officiële opening door gedeputeerde Jaap Bond. Voor de ogen van circa 250 genodigden sprak de heer Bond zijn lof uit voor het duurzame project wat door de ECW is gerealiseerd. 

Algemeen directeur Robert Kielstra van ECW Netwerk is trots op het eindresultaat. Na een spannende periode van het boren van vier putten op maar liefst 2300 meter diepte en het realiseren van de financiering is de eerste geothermiecentrale van Noord-Holland een feit. Na een testperiode is de centrale nu operationeel en dit werd feestelijk gevierd. Namens Greenport Noord-Holland-Noord en AgriVizier werd een maquette van het project uitgereikt en geproost op een duurzame toekomst. Peter Zegveld en Guyette Delgorge brachten het stuk “Agua di terra” ten gehore, wat speciaal gecomponeerd werd voor deze gelegenheid.
 
Zaterdag was de geothermiecentrale open voor het grote publiek. Bijna 2500 mensen -jong en oud- brachten een bezoek aan het grootste aardwarmteproject van de Benelux. Ook was een paprikakas van naastgelegen Kwekerij de Wieringermeer toegankelijk, die gezien de omvang veel indruk wekte bij de bezoekers.
 
Deze geothermiecentrale is de eerste van Noord-Holland en de grootste geothermiecentrale van de Benelux, zowel in vermogen, productie als in aantal putten. Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. AgriPort voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld bij de ontwikkeling van Agriport. Geothermie is een vorm van duurzame energie die je niet ziet, ruikt of hoort. Daarbij is het er altijd en in grote hoeveelheid beschikbaar. Tot slot is het de goedkoopste vorm van duurzame energie. Het is dus niet voor niets dat er grootschalig op wordt ingezet door de glastuinbouwsector.
 
Facts and Figures
Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord van 2,5 km per stuk. Als je die horizontaal achter elkaar plakt, is dat iets langer dan de Noord-Zuid lijn in Amsterdam.
Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van 0,6 mm waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken. Als je alle wisselaars uit elkaar haalt en naast elkaar legt dan krijg je circa 1 ha (2 voetbalvelden) plaatstaal bij de geothermiecentrale en 1 ha bij de glastuinbouwbedrijven. Meer informatie: www.ecwnetwerk.nl 
 

Meer nieuws

Cursus Praktijkopleider voor leerbedrijven

De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is voor studenten van het Clusius College het leukste...

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors"

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter over de eerste waterstoftractor in Noord-Holland en wat...

All You Need is Food Tour gaat van start

Buiten op het schoolplein kunnen leerlingen bij de foodtruck kennismaken met de opleidingen Voeding...