14
Dec
GreenPort NHN en FME: samen aan de slag!

Het liefst zouden ze zoveel mogelijk dóen, maar zo nu en dan is een goed gesprek óók waardevol: Rian van Dam (programmadirecteur Greenport NHN) en Marcel van Haren (clustermanager Agri & Food bij FME) slaan de handen ineen om de agrarische sector en de technologische industrie met elkaar te verbinden.

GreenPort Noord-Holland Noord is een van de meest veelzijdige agrarische regio’s van Nederland en FME is dé nationale en internationale ondernemersorganisatie voor de technologische industrie: twee sectoren die elkaar een flinke stap verder kunnen helpen. Marcel: “In beide werelden gebeurt ontzettend veel. Maar als die twee werelden apart van elkaar blijven bewegen missen we veel kansen. We willen naar slimme verbindingen toe: wat gebeurt er aan technische ontwikkelingen binnen de agrarische sector, welke vragen en behoeften zijn er en hoe kunnen we daar meer partijen bij betrekken?” Rian vult aan: “Neem onze eigen sector. Daarbinnen heb je bloembollen, akkerbouw, tuinbouw en meer; dat zijn relatief kleine sectoren om als technologische partij veel aandacht aan te besteden. Maar het is vaak wél interessant om te zien welke systemen er elders al bestaan en hoe die bijvoorbeeld in meerdere sectoren gebruikt kunnen worden. Dan wordt het speelveld ineens een stuk groter.” Marcel maakt dit concreet met een voorbeeld. “Denk aan innovaties met sensoren op transportbanden, die bijvoorbeeld minder goede koekjes uit de massa filteren. Zoiets zou misschien ook prima ingezet kunnen worden bij het selecteren van bloembollen. Het gaat om het aanpassen van denkwijzen: wat gebeurt er in een broodbakkerij aan techniek dat wellicht ook meerwaarde kan bieden in een veehouderij?”

Field labs: minder praten, meer doen

Rian geeft aan hoe belangrijk het is om connecties te maken búiten de eigen sector. “Als we alleen binnen onze eigen kring blijven praten komen we niet vooruit. Of misschien kom je wel vooruit, maar het duurt zoveel langer. Terwijl de druk om efficiënt te werken steeds groter wordt en de marges worden kleiner. En dan is er nog de druk op de arbeidsmarkt. Door agrariërs en technici samen te laten werken kunnen we sneller de stap maken van onderzoeken en gegevens naar toepassingen in de praktijk. Van bijeenkomsten naar field labs: we moeten elkaar vinden op plekken waar al veel gebeurt. Niet met weer een nieuw congres, maar bij de bedrijven over de vloer. Minder praten, meer doen.”

Maatwerk

Een mooi streven, maar op welke manier komt de beweging echt op gang? Marcel: “Het is maatwerk. Grote bijeenkomsten werken niet als je twee, drie partijen aan elkaar wilt koppelen. Dus we gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. Kijken wat er letterlijk gebeurt op de werkvloer. Nadenken over mogelijke matches. Zien of de manier waarop komkommers worden geplukt iets kan betekenen voor de manier waarop paprika’s worden geteeld. Het kan ook anders: in Californië bezocht ik een bedrijf waar men werkte aan een innovatieve manier van aardbeien plukken. In eerste instantie keken ze naar een beter pluksysteem. Maar wat blijkt: er zijn ontwikkelingen in de zaadveredeling die ertoe leiden dat rijpe aardbeien vanzelf loslaten. En dan heb je ineens geen pluksysteem meer nodig, maar een goed opvangsysteem. Dit soort ideeën komen niet voort uit eindeloze vergaderingen. Je moet elkaar leren kennen. Wij zetten ons in om mogelijkheden te verkennen, nog niet gebaande paden te bewandelen. Daar hoeven vervolgens geen nieuwe constructies voor te komen: we gaan gewoon de handen uit de mouwen steken.”

GreenPort Noord-Holland Noord en FME zitten duidelijk op dezelfde manier in de wedstrijd: nu is het tijd dat meer spelers zich aansluiten. Rian: “Binnen GreenPort NHN inventariseren we bijvoorbeeld samen met LTO welke partijen samen willen optrekken in innovaties in precisielandbouw. Daar liggen kansen.” Marcel: “En wij weten dat dit op andere plekken in het land ook gebeurt. Dus kunnen we mensen, machines en meetgegevens bij elkaar brengen.” Rian: “Vooral mensen, inderdaad. We willen werken vanuit de vraag van ondernemers. Zij werken dagelijks letterlijk aan onze toekomst, met oog voor vraagstukken als het milieu, duurzaamheid en voedselveiligheid. En dat willen wij van harte ondersteunen en faciliteren waar we kunnen. Zonder agenda, en met aandacht voor de praktijk.”

Oproep

GreenPort NHN en FME werken samen als motor voor collectiviteit. Heeft u als ondernemer, onderzoeker of vanuit een bedrijf of organisatie een idee, overweging, vraag of anders? Laat vooral van u horen! 088-123 77 77 of via info@greenportnhn.nl

Plaats een reactie