Optimalisatie van bewaarcellen voor peren leidt tot een aanzienlijk hogere productkwaliteit en lager energieverbruik. Dat is de conclusie na onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord. Het project, waarbij diverse ketenpartijen betrokken waren, levert innovaties en inzichten op waarmee de fruitsector haar internationale concurrentiepositie kan versterken.  

Hoge kwaliteit en laag energieverbruik

Optimalisatie van bewaarcellen voor peren leidt tot een aanzienlijk hogere productkwaliteit en lager energieverbruik. Dat is de conclusie na onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR in opdracht van GreenPort Noord-Holland Noord. Het project, waarbij diverse ketenpartijen betrokken waren, levert innovaties en inzichten op waarmee de fruitsector haar internationale concurrentiepositie kan versterken. 

De onderzoekers verbeterden de bewaarcel, in nauwe samenwerking met zeven MKB-bedrijven, op vijf punten. Zij testten een prototype voor een verdamper die tot 70% aan ventilatorenergie kan besparen en minder vochtverlies geeft bij peren. De partners bedachten daarnaast een eenvoudig toepasbare methode om de luchtverdeling in de koelcel te optimaliseren. Hierdoor wordt het fruit direct achter de deur van de koelcel voortaan onder betere condities bewaard. In het project is bovendien een fruitthermostaat ontwikkeld – sinds 2014 op de markt - die inzicht geeft in de luchtcirculatie in de cel. Dat maakt het mogelijk het celklimaat, en daarmee de bewaarkwaliteit, nauwkeurig te sturen. Het project heeft daarnaast waardevolle inzichten opgeleverd voor de ontwikkeling van innovatieve sensoren voor rotdetectie. Ook zijn er nu concrete aanknopingspunten voor optimalisatie van het CO2-scrubbersysteem dat koolstofdioxide uit de lucht filtert. 


Lange bewaring peren

“Gezamenlijk leiden de verbeteringen tot naar schatting 20% minder vochtverlies bij lange bewaring van peren. Het energieverbruik kan gereduceerd worden tot 0,15 kWh per ton per dag; de energiekosten blijven daarmee zo’n 50% onder het landelijk gemiddelde”, zegt Jan-Willem van der Klugt, projectleider van GreenPort Noord-Holland Noord, penvoerder van het project. “Telers kunnen hun peren langer en met minder derving bewaren, en zijn flexibeler in de keuze van afzetmarkt en -moment. Daardoor kunnen ze scherper onderhandelen over verkoopprijzen en hun internationale concurrentiepositie versterken.” 


Multidisciplinaire aanpak
“We hebben vanuit verschillende invalshoeken naar bewaarcellen gekeken, van teler tot koelcelspecialist en sensor-ontwikkelaar. Dat heeft geleid tot oplossingen die elkaar aanvullen en versterken”, zegt Matthijs Montsma, onderzoeker bij de afdeling naoogsttechnologie van Wageningen UR Food & Biobased Research en projectleider van het onderzoek. “Deze samenwerking bewijst dat een multidisciplinaire aanpak werkt.” Behalve Wageningen UR en GreenPort Noord-Holland Noord namen ook de bedrijven Environmental Monitoring Systems (EMS), telersbedrijf Fa. J&W Kuin, VDH Control, Koelhuis WFO, Salco BV, Van Amerongen CA Technology en Van Kempen Koudetechniek deel aan het project. 

Verdamper, sensoren, scrubber-systeem
Het project krijgt op verschillende manieren een vervolg. Zo zet Food & Biobased Research samen met de Nederlandse koelerfabrikant Van Kempen Koudetechniek en Koelhuis WFO uit Noord-Holland een pilotstudie op om het prototype van de energiezuinige verdamper verder te optimaliseren. Op basis hiervan wordt het apparaat rijp gemaakt voor de markt. Dit jaar starten bovendien vervolgonderzoeken gericht op sensoren voor rotdetectie en herontwerp van het CO2-scrubber-systeem, onder andere via Agrivizier een subsidie van de EFRO onder de vlag van GreenPort Noord-Holland Noord.  

IPC-project Duurzaam bewaren van Agriproducten
Het zojuist afgeronde onderzoeksproject maakte deel uit van het Innovatie Prestatie Contracten (IPC)-project Duurzaam bewaren van Agriproducten (2012-2014), met in totaal 11 deelnemende MKB-bedrijven. Behalve op de ‘perenbewaarcel van de toekomst’ richtte dit zich op het vacuümdrogen van bloembollen.  

Meer nieuws

Ron Hulsebosch

5 vragen aan Ron Hulsebosch (28), Bloembollenkwekerij Gebr. Hulsebosch

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.

5 vragen aan Rens Kooijman (39), HeerlijkvandeBoer.nl

Maak kennis met de deelnemers aan de GreenportNHN conferentie.

[Video] Feestelijke kick-off project Zoetwaterboeren

Impressie van de kick-off van project Zoetwaterboeren, met rondleiding over de percelen van...