Elke kweker streeft naar een homogeen kasklimaat; voor een maximale teeltopbrengst, verminderd risico op ziekte, minimaal energiegebruik en daarmee minimale energiekosten. In de praktijk kent de realisatie van een homogeen kasklimaat nog wel vele uitdagingen. 

Buitenluchtaanzuiging, luchtslurven, sensornetwerken, verticale ventilatie, allemaal technieken die een homogeen kasklimaat zouden moeten opleveren, maar dit niet altijd doen. Het nieuwe telen is een goede manier om energie te besparen in de glastuinbouw. Men moet dan wel bij kritischer klimaatcondities kunnen telen. Dat lukt beter naarmate het kasklimaat homogener is. Homogener telen vraagt om betere schermen en nieuwe energie-efficiënte verwarmings- en ontvochtingstechnieken. Projectleider Jan Willem Marck van TNO legt uit: “Toeleveranciers hebben diverse technieken bedacht maar voor kwekers is onduidelijk welke ze moeten kiezen en welke capaciteit er voor nodig is. Vijf ondernemers uit Noord-Holland hebben aangegeven behoefte te hebben aan kennis over hoe je de ontvochtingsbehoefte kunt bepalen en hoe je die vervolgens technisch in kunt vullen”. AgriVizier is hier in samenwerking met TNO, WUR, DLV Plant en Flynth mee aan de slag gegaan. 
 
Eind maart is een bijeenkomst georganiseerd voor kwekers en toeleveranciers waarbij meetmogelijkheden voor klimaatongelijkheid en de mogelijkheden van de nieuwe technieken inzichtelijk zijn gemaakt voor de 55 deelnemers”. Dat is gedaan door verschillende onderzoekers hun visie en praktijkervaringen te laten presenteren en daarover vervolgens met de deelnemers over in discussie te gaan. Dat heeft geen complete oplossing voor klimaatongelijkheid opgeleverd, maar wel het inzicht met welke maatregelen we in de goede richting gaan. Daaraan is verder gewerkt met de deelnemers van de Technologie Clusters (TC’s). De presentatie van deze bijeenkomst kunt u downloaden via onderstaand linkje. 
 
6 oktober volgt een tweede bijeenkomst over homogeen kasklimaat waarbij de onderzoeksresultaten van de 5 verschillende technologieclusters gedeeld worden: Homogeen Kasklimaat, Optimaal Ventileren, Efficiënt Drogen, Beter Schermen en Laag-thermisch Verwarmen. Daarnaast wordt een ontwikkelagenda vastgesteld hoe de technieken verder kunnen worden geoptimaliseerd. Tijdens het onderzoek kwam ook een nieuw element naar voren: de invloed van de luchtbeweging. Volgend jaar willen we daarom starten met een technologiecluster over luchtsnelheid.

Meer nieuws

Farming Simulator

Farming Simulator Challenge krijgt warm onthaal in het groene onderwijs

Het streven is de game onderdeel te maken van het lesprogramma in het groene onderwijs.
Bijeenkomst Smart Farming Peren

Ongedierte bestrijden met drone opnames

Studenten, onderzoekers, docenten en vertegenwoordigers uit het werkveld kwamen op woensdag 9...
Vergisting op locatie

Groenteresten 'goud' voor ondernemer Ad van Vugt

Het fermentatieproces dat groente- en fruitresten omzet in hoogwaardige voedingssupplement werd...