Inholland Academy (het bij- en nascholingsinstituut van Hogeschool Inholland) en het Expertise Center voor Marketing Insights, Onderzoek en Analytics (MOA) hebben een breed cursusaanbod Sensorisch Onderzoek. Met deze cursussen kunnen medewerkers in de voedingsmiddelenbranche zich professionaliseren in dit dynamische vakgebied. De cursussen zijn praktijkgericht en focussen op verschillende afdelingen waar sensorisch onderzoek belangrijk voor is zoals kwaliteitscontrole, marketing en productontwikkeling. Dankzij de subsidieregeling NL leert door is de cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole nu tijdelijk zelfs gratis te volgen.

Het volledige cursusaanbod Sensorisch Onderzoek bestaat uit onderstaande trajecten:

Sensorisch Onderzoek A

In de cursus Sensorisch Onderzoek A wordt de basis van perceptie en verschillende sensorische testen behandeld. Als deelnemer ga je aan de slag met o.a. de rol van sensorisch onderzoek bij kwaliteitscontrole, houdbaarheidstesten, procesveranderingen, productontwikkeling en consumentenonderzoek. Deze cursus is een steun in rug voor examenkandidaten bij hun voorbereiding op het examen Sensorisch Onderzoeker A dat, onafhankelijk van de cursus, regelmatig wordt afgenomen.

Sensorisch Onderzoek B

Tijdens de cursus Sensorisch Onderzoek B duik je verder in het opzetten, uitvoeren en analyseren van sensorisch onderzoek. Rode draad in de cursus zijn de verschillende testopzetten, waarbij zeer stevig wordt ingezet op de onderliggende statistiek. Na afloop ben je goed voorbereid op het externe examen Sensorisch Onderzoeker B.

Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole

De cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole behandelt de basiskennis voor het inzetten van sensorisch onderzoek voor kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelenindustrie. Aan bod komen onderwerpen als: het definiëren van sensorische kwaliteit en sensorische specificaties, de belangrijkste sensorische testen die gebruikt kunnen worden in de QC, toepassing van instrumentele waarnemingen aan de productielijn, het definiëren van moeilijk waar te nemen attributen zoals bijvoorbeeld crispness, crunchiness, kleur en geur, gegevensverzameling en datarapportage.

Sensorisch Onderzoek en Marketing

Binnen Sensorisch Onderzoek en Marketing ga je aan de hand van een casus in op het raakvlak tussen marketing en sensorisch onderzoek. Immers, hoe onderscheiden concurrerende producten zich van elkaar? Hoe bepaal je de juiste marketingmix? Sensorisch onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren als het gaat om ontwikkeling en bepaling van product, plaats, promotie en prijs.
Kortom, je leert hoe sensorisch onderzoek kan leiden tot marketingsucces van jouw product.

Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling

Productontwikkeling en vooral herformulering (bijvoorbeeld suikerreductie) speelt in veel voedingsmiddelenbedrijven een belangrijke rol. Waar moet je rekening mee houden bij het herformuleren van een recept? Hoe maak je een goede proefopzet? Met deze en andere vragen ga je tijdens de cursus Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling aan de slag.

Maatwerkprogramma

Ook is het mogelijk om een maatwerkprogramma te verzorgen voor de medewerkers van jouw bedrijf. Het kan hierbij gaan om (een combinatie van) de genoemde cursussen. Dit is afhankelijk van jouw wensen en kan in overleg met de opleidingsadviseur worden afgestemd. 

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op de website van Inholland Academy
Neem voor persoonlijk advies contact op met opleidingsadviseur Martijn Haas via 
martijn.haas@inholland.nl of telefonisch via: 06 - 11 12 73 71.

 

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...