“De verlichting in je schuur, of een pomp, geeft zélf signalen door. Dat is een voorbeeld van het Internet of Things (IoT)”, vertelt Josien Kapma tijdens de ondernemersbijeenkomst ‘Precisielandbouw en Vitale Teelt’ op 2 maart in de Lentetuin Breezand. GreenPort Noord-Holland Noord organiseerde samen met KAVB deze bijeenkomst over precisielandbouw. Het doel van deze bijeenkomst was zowel informeren, als in gesprek gaan, over wat er in Noord-Holland Noord op de agenda zou moeten rond dit thema. "Deze nieuwe stap in Internettechnologie verandert echt de manier van werken op het primaire bedrijf", zo horen de aanwezigen. Dat zijn vooral bollentelers, maar ook betrokkenen vanuit bedrijven rond de teler en vanuit onderwijs of ontwikkelbedrijf. 

Internet of Things: van product naar dienst

Omdat een apparaat signalen uitzendt over de conditie, de omgevingstoestand of het verbruik, kan de leverancier het functioneren van zijn producten monitoren. Hij kan dus predictief onderhoud doen. Dat betekent al snel een verandering van zijn aanbod van product naar dienst: je wordt niet langer eigenaar van het product, maar neemt een dienst af. Dat biedt kansen, bijvoorbeeld voor recycling. Het betekent ook iets voor je relatie met je leveranciers en je cashflow. 

Hoe kunnen we er iets mee? Hoe gaan we deze technologie inzetten om onze bedrijven en de landbouwsector te versterken? 

Een voorbeeld van een toepassing in de bollenteelt is het monitoren van temperatuur en luchtvochtigheid in de kisten met bollen. Rian van Dam, programmadirecteur van GreenPort NHN licht mede namens de KAVB het project Big Data en Bollen toe: “Via een internet of LoRa verbinding worden de sensoren uitgelezen. De informatie die je hiermee verzamelt, wordt opgeslagen in een (cloud) database en komt daarmee beschikbaar om er allerlei analyses op los te laten. De tijd moet leren of er ook lessen uit te trekken zijn voor kwaliteit, ziektebeheersing of nieuwe inzichten over optimale bewaarcondities.”

Data is nog geen invloed

Bollenteler Hans Wessels vertelt over zijn ervaringen: soms levert het extra informatie bovenop de klimaatinformatie per cel, bijvoorbeeld over condities tijdens transport of over verschillen tussen kisten binnen de cel. "Maar dat betekent nog niet dat ik ook iets met die informatie kán", relativeert hij. "Vaak wéet je al wel wat er beter kan, kijk maar naar buiten." Hij doelt op de ijzige kou met gure oostenwind, die op 2 maart zorgde voor de waarschijnlijk de koudste Lentetuin ooit. 

Echte waarde moeten we nog ontdekken

De toegevoegde waarde van Internet of Things ligt dan ook in samengestelde toepassingen: informatie delen met andere objecten. Want juist door het samenvoegen van apparaten, en het samenvoegen van data van meerdere bedrijven, ontstaan nieuwe mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen. Bovendien komen hiermee ook nieuwe businessmodellen beschikbaar. Die kennen we nu nog niet precies, juist daarom moeten we niet op onze data blijven zitten, maar gerichte experimenten aan te gaan. Daarbij is het belangrijk om regie over je data te houden. Het is niet erg als iemand anders met behulp van jouw data tot inzichten komt. Het is wel erg, als je op geen enkele manier meeprofiteert van deze inzichten.  

Experimenten

Met de groep praten we door over welke experimenten denkbaar zijn in Noord-Holland Noord. Het zou het individuele bedrijfsniveau moeten overstijgen en de investering moet laag zijn. De waterkwaliteit biedt aanknopingspunten. Gevoeligheid van data blijft wel een obstakel. 

GreenPort Noord-Holland Noord en KAVB pakken het graag verder op. 

Meer nieuws

Laserweeder

Laserweeder in plaats van chemische onkruidbestrijding

Bloembollenbedrijf Boltha in Breezand, een van deelnemende bedrijven in Fieldlab bol, heeft een...

Smart Farming platform schaalt stevig op en is klaar om bij te dragen aan datatoepassingen in agri

Perenbomen automatisch snoeien en broccoli selectief oogsten. Het zijn slecht enkele van de...

Studenten Inholland aan de slag in project Groene Tulp 0.0

Studenten van het lectoraat Robotica van Inholland Alkmaar zijn toegevoegd aan het onderzoeksteam...