19
Apr
Succesvol symposium GreenPort GroenStart

Woensdagavond 18 april waren ruim 60 genodigden getuige van een 4-3 overwinning van AZ op Vitesse. Voorafgaand aan deze wedstrijd maakten de genodigden deel uit van het GreenPort GroenStart symposium, dat inging op de start en de bouw van een Noord-Hollands netwerk om 240 nieuwe banen te creëren voor de groene en agrarische sector. GroenStart, het agrarisch en groene leerwerktraject voor jongeren, is in oktober 2017 officieel gestart en heeft sindsdien ruim 60 kandidaten gescreend, waarvan er 34 in voorschakel- en opleidingstrajecten zitten. Acht deelnemers hebben inmiddels een baan.

Projectleiders Martijn Grosmann en Sven van Sligter namen de genodigden tijdens het symposium mee in de aanloop, de start en de toekomst van GroenStart. “De overwinning van AZ op Vitesse is exemplarisch voor de situatie bij GroenStart”, aldus Grosmann. “We zijn met GroenStart sterk gestart, hebben op 3 locaties voorschakel- en opleidingsactiviteiten en dealen dagelijks met de werkzaamheden die horen bij het begeleiden van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar gezien het feit dat de instroom van jongeren op gang komt, en er uitstroom naar werk is via onder andere Herenbos Personeelsdienst, kunnen we voorzichtig zeggen dat we succesvol zijn”.

Maatwerk voor een Toekomst in het groen


In de aanloop naar GroenStart hebben GreenPort NHN, het Clusius College, Herenbos Personeelsdienst, AB Vakwerk en Zorgboerderij De Noorderhoeve ruim twee jaar gesleuteld aan het projectidee. De bundeling van brede expertise én de deelname van alle gemeenten in NHN maakten het projectidee levensvatbaar voor bekostiging door het Ministerie van OCW. “En nu ligt er een fundament om verder te bouwen aan het netwerk”, aldus Van Sligter. Hij vervolgt: “in dat netwerk zorgen we ervoor dat we gezamenlijk kansen bieden aan jongeren die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een opleiding en een baan in de groene en agrarische sectoren van NH. We noemen dat Maatwerk voor een Toekomst in het groen”.

Tijdens het symposium werd duidelijk waar de kansen liggen. “Momenteel hebben we 42 Leerwerkplekken beschikbaar in verschillende disciplines, geschikt voor kandidaten die direct met een baan én een opleiding kunnen starten. En we hebben 45 dagschoolplekken beschikbaar voor kandidaten die hun entree op de arbeidsmarkt in 12 maanden willen voorbereiden”, vertelt Grosmann. “Alle trajecten worden buitenschools en in de groene context van het agrarisch werkveld georganiseerd. Dit doen we om enerzijds de focus op werk scherp te krijgen, anderzijds om de kandidaten arbeidsfit te maken”.

Het symposium kende een spetterend einde met het interviewen van enkele GroenStart deelnemers. Docent Arjen Schenk liet de deelnemers vertellen over hun achtergrond, hun ontwikkeling en hun toekomstdromen. Voor de genodigden werd het beeld van GroenStart gecompleteerd; van het ontstaan van een projectidee om kwetsbare jongeren te begeleiden naar een baan in het groen tot het daadwerkelijk vervullen van vacatures. Voor Van Sligter en Grosmann de bevestiging dat GroenStart de verwachtingen zal gaan waarmaken, gezien de maatschappelijke impact van de eerste groepen kandidaten.

Meer informatie over GreenPort GroenStart? Klik dan hier.

Plaats een reactie