In 2013 zijn twee projecten via Kenniswerkplaats, partner van AgriVizier, van start gegaan. Voor het project Veilig en Gezond uit Nederland, kwamen studenten tot een keurmerk voor Nederlandse groente: Groen Duimpje. Een groep andere studenten heeft onderzocht dat reststromen van paprika’s en tomaten kunnen worden gebruikt voor productie van vezelcomposieten. 

Groen Duimpje

Bij het project ‘Veilig en Gezond uit Nederland’ hebben studenten onderzocht hoe het Nederlandse vollegrondsproduct goed geprofileerd kan worden in landen als Duitsland, Rusland en China. Dit onderzoek leverde 5 concepten op die zij hebben gepresenteerd aan betrokken ondernemers. Hier werd enthousiast op gereageerd door de ondernemers. Voor de twee best gewaardeerde concepten werden stageplaatsen aangeboden. In totaal hebben 25 marketing- en sportmanagement studenten zich gericht op de opdracht om het Nederlandse product te promoten in het buitenland. Eén van de resultaten van het onderzoek is Groen Duimpje, hét Nederlandse keurmerk voor Nederlandse groente in het buitenland. Nicoline Vaalburg, één van de ondernemers: “Ik vond het leuk dat de studenten met een frisse blik naar onze sector keken. Door Groen Duimpje, dat mooi en herkenbaar is, kan Nederland goed worden geprofileerd in andere landen.” 

Benutten van reststromen uit paprika’s en tomaten

Studenten van de Wageningen Universiteit hebben in kaart gebracht welke waardevolle componenten kunnen worden gehaald uit de reststromen van paprika’s en tomaten. Om de mogelijkheden te onderzoeken hebben zij ten eerste in de literatuur gekeken naar stoffen die nu al uit reststromen kunnen worden gehaald. Verder hebben zij de technische mogelijkheden onderzocht om reststromen te verwerken. Uit de literatuurstudie blijkt dat dit op diverse manieren kan worden gedaan, zoals dat nu ook bij andere afvalstoffen gebeurt. De alkalische (natronloog) extractie is de meest voor de hand liggende techniek om reststromen te benutten. De vezels die uit de stengels worden gehaald, kunnen worden gebruikt voor de productie van vezelcomposieten, die met de bestaande procestechnologieën te fabriceren zijn.

 

Meer nieuws

Cursus Praktijkopleider voor leerbedrijven

De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is voor studenten van het Clusius College het leukste...

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors"

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter over de eerste waterstoftractor in Noord-Holland en wat...

All You Need is Food Tour gaat van start

Buiten op het schoolplein kunnen leerlingen bij de foodtruck kennismaken met de opleidingen Voeding...