In het project Digital Farming NHN werkt Greenport NHN samen met partners aan de doorontwikkeling van precisiespuiten bij de teelt van gewassen. Om een goed beeld te geven hoe dit project verloopt, maken we een documentaireserie waarin diverse deelnemers over hun ervaringen vertellen.

In dit eerste deel 'De Uitdaging' komen bollenteler Stef Ruiter van J.C.J. Ruiter Wever uit Andijk, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify aan het woord. Zij vertellen over hun ervaringen en verwachtingen en de problemen waartegen zij oplopen. De deelnemers zijn het er allemaal over eens dat digitalisering en precisietechnologie een uitstekend hulpmiddel zijn om een duurzame landbouw te garanderen.

Deze video ging in première tijdens de Smart Farming Kennisdag, op donderdag 23 februari. Binnenkort komt deel 2. Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan op LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Precisietechnologie

Door gericht te werken, hoeven er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden. Ook het gebruik van kunstmest kan hiermee verlaagd worden. In theorie klinkt dit prachtig maar in de praktijk heeft het best nog wat voeten in aarde. Bij de ontwikkeling van deze precisietechnologie wordt tegen verschillende uitdagingen aangelopen.

De uitdaging

Het is noodzakelijk dat de grond en de planten nauwgezet in beeld gebracht worden. Hier is kennis en specialistische apparatuur voor nodig. Kennis van de grond, kennis van planten en van eventuele ziektes. Dan is actuele informatie van de situatie ter plekke nodig om een weloverwogen beslissing te kunnen maken. Daarom wordt samengewerkt met verschillende disciplines en beroepsgroepen. In dit project wordt onder leiding van Greenport NHN en LTO Noord samengewerkt door verschillende agrarische bedrijven, een Hogeschool, een onderzoekscentrum, leveranciers van apparatuur, software ontwikkelaars etc.

Meer nieuws

Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.

'Bollenjongen' Allan Visser: "We moeten inzetten op weerbaar telen, met groene middelen en resistente soorten"

Het Greenport NHN congres staat dit jaar in het teken van ‘samenwerken aan innovatie’. Op het...