Agri, Voeding & Gezondheid

GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. Eén van de speerpunten is Agri, Voeding & gezondheid; gezonder, verser en smakelijker eten voor verschillende doelgroepen in de regio. Met een integrale aanpak kunnen zorginstellingen een voedzame en smakelijke maaltijd voor hun cliënten verzorgen. Regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. De afgelopen periode zijn er veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. En met succes!

GreenPort Noord-Holland Noord stimuleert, initieert en ondersteunt projecten rondom het thema ‘Agri Voeding en Gezondheid’ in Noord-Holland Noord. Het stimuleren van de gezondheid door vers en met regionale producten te eten staat hoog in het vaandel. 

Lees hier het magazine over Agri, Voeding & Gezondheid in GreenPort Noord-Holland Noord.

Westfriesgasthuis kookt met smaak

In het Westfriesgasthuis staat gastvrijheid hoog in het vaandel en leveren ze een bijdrage aan de wereld om ons heen. Vanuit die visie hebben is een nieuw voedingsconcept ontwikkeld: Vers bereid voedsel voor onze patiënten, aangeleverd door telers uit de regio. Vers en gezond eten is voor patiënten van groot belang. Het draagt bij aan een sneller herstel na een ziekte en\of een operatie, het is lekkerder en de koks koken weer met passie en overtuiging! 

Duurzame gezonde schookantine

Met het Clusius College in Grootebroek is de pilot ‘gezonde en duurzame schoolkantine’ gestart. Samen met Piet Dudink, leraar voedingsleer, is gewerkt aan een mooi lesprogramma en kooklessen. Op het Clusius College in Grootebroek draait de leraar voeding de kantine samen met leerlingen. Leuk is om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn over de invoering van een gezonde schoolkantine, door ze bewust te maken en te laten zien hoe lekker gezond eten is.

Onderzoek naar de effecten van meer groenten en fruit 

Het Louis Bolk Instituut doet onderzoek naar de effecten van meer groenten en fruit bij bijv. kinderdagverblijven en zorginstellingen. Meerdere partijen (o.a. AZ, ’s Heeren Loo Zorggroep, GGZ, Omring, Wonen +, etc.) werken daarin samen om de effecten van meer groente en fruit te onderzoeken op gedrag en welbevinden van hun jeugdspelers, bewoners, cliënten. Als GreenPort Noord-Holland Noord vinden we het belangrijk om de kwaliteit van de Noord-Hollandse producten en telers zichtbaar te maken.

Marktverkenning ‘Verwaarden van Reststromen’

Greenport Noord-Holland Noord had Food Cabinet gevraagd om de marktkansen te verkennen voor een andere verwaarding van groentereststromen (Klasse II), die voortkomen uit de glastuinbouw van Noord-Holland. In de marktverkenning wordt er op zoek gegaan naar de haalbaarheid van een ‘volwaardig’ groenteproduct, gemaakt van groentereststromen uit de glastuinbouw van Noord-Holland. Wat zijn de marktkansen voor een nieuw en volwaardig groenteproduct, gemaakt van groentereststromen uit Noord-Holland? PDF-pictogram greenportnhn_marktverkenning_op_zoek_naar_verwaarding_van_reststromen_1juli2016.pdf

Lees meer over Agri, Voeding & Gezondheid in op de projectpagina Agri Food NHN

Plaats een reactie