Bodem

Kennistrip biedt telers een kijkje in de kenniskeuken bodem en teelt

Hoe kan wetenschappelijke kennis gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van het bodemleven? Op 11 december reisde een bus vol telers af naar Amsterdam waar zij, op uitnodiging van Niek Persoon, een kijkje namen in de onderzoekskeuken van de Amsterdam Green Campus.

Gera van Os, lector bodem bij Aeres Hogeschool, leidde de middag in met een presentatie over bodemleven. Vincent Mercx van Naturalis gaf een  kijkje in de plant-schimmel evolutie in de bodem. Hans Breeuwer liet een aantal resultaten zien vanuit het project Efro Evergreen van Greenport NHN, waar onder andere onderzoek wordt gedaan naar het microbioom van de bodem. 

Tijdens deze middag werd duidelijk wat onderzoekers al wel, maar vooral ook (nog) níet weten over het bodemleven. Elke dag worden weer nieuwe ontdekkingen gedaan en nog maar een deel van het bodemleven is bekend. Tijdens de interactieve bijeenkomst vonden interessante discussies plaats tussen telers en de onderzoekers en werd er veel (praktische) kennis uitgewisseld. 

Met deze kennistrip werd een brug geslagen tussen wetenschappelijke kennis en de maatschappelijke gebruikers daarvan: agrariërs. Een zeer geslaagde middag voor beide partijen en zeker voor herhaling vatbaar bevonden. Deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt vanuit het EFRO- Evergreen project van GreenPort NHN en door de provincie Noord-Holland. 

Meer nieuws

Dashboard maakt watermanagement voor agrariër inzichtelijk.
Water
Greenchain
Video

Klimaatadaptief werken met innovatief watermanagementsysteem

Klimaatverandering stelt de agrarische sector voor flinke uitdagingen, vooral op het gebied van waterbeheer. In deze video laten we zien hoe een innovatief, digitaal watermanagementsysteem agrarische ondernemers ondersteunt bij klimaatadaptief...

Watermanagement bij Klaas Schenk.
Water

Open Dag Zoetwaterboeren biedt blik op duurzame toekomst met water en nutriënten

Ruim 80 geïnteresseerden waren vorige week te gast bij de open dag van het project Zoetwaterboeren. Tijdens deze middag stond het duurzaam omgaan met zoetwater centraal, met als doel het...