1. Hoe ziet de toekomst eruit voor jou als jonge, agrarisch ondernemer?
“Met Gitzels werken we in twee verschillende sectoren. Voor een belangrijk deel zijn we actief in de vollegronds groentesector. Hier zie ik genoeg toekomst: de productie van gezond en veilig voedsel zal steeds belangrijker worden. De uitdaging hier zal zijn of dit volledig in Nederland gaat plaatsvinden. Gezien de gunstige omstandigheden in ons land verwacht ik overigens dat dit uiteindelijk wel het geval zal zijn.
“Daarnaast spelen we in toenemende mate een belangrijke rol als dienstverlener voor de zaad- en veredelingsbedrijven. Die sector staat voor de uitdaging om de wereld te voeden. Wij blijven geloven in lokale productie en exporteren liever onze kennis.”
2. In Ranking the Grower, de jaarlijkse telersverkiezing van KAS Magazine, werd je onlangs uitverkozen als winnaar in de categorie ‘Meest ondernemende jonge teler groenten’. Welk argument gaf de doorslag?
“Doorslaggevend voor de jury waren een aantal ontwikkelingen die ik hier in gang heb gezet. Ontwikkelingen die te maken hebben met zowel bedrijfsprocessen als onze medewerkers. We streven altijd naar innovatieve oplossingen die resultaat opleveren. Zo maken we stappen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en automatisering en draag ik volgens de jury bij aan het toekomstbestendig maken van de organisatie.”
3. Bedrijfsopvolging in agrarische bedrijven is in Nederland een groot probleem. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar 41% van de agrarische bedrijven een bedrijfsopvolger heeft. Zie jij dit ook en waar liggen volgens jou de knelpunten?
“Vanwege de vaak hoge financiële lasten en toenemende regelgeving ziet het toekomstperspectief er voor niet alle agrarische bedrijven even rooskleurig uit. Persoonlijk ben ik positief gestemd over de toekomst. Ik geloof in de enorme passie, oplossingsgerichtheid, innovatie en wendbaarheid van onze sector. Het proces van opvolging is bij ons al drie jaar gaande en begin 2024 zal de opvolging definitief worden. Onder begeleiding van onder andere Florpartners stippelen we met een gemixt Management Team van jong en oud de weg uit naar de toekomst.”
4. Eens of niet eens: Het ontbreekt veel jonge boeren en tuinders aan een duidelijk toekomstperspectief.
“Eens. De alsmaar complexer wordende wet- en regelgeving dwingt ons juist nu om nog meer te gaan ondernemen. Maar om dit te kunnen doen, is beleid nodig dat voldoende perspectief biedt. Het overheidsbeleid van de laatste jaren berust in mijn ogen veel te vaak op emotie en modellen in plaats van op feiten en wetenschappelijke onderbouwing. Hierdoor krijgen veel bedrijven niet de tijd of de juiste middelen om te ondernemen en te innoveren.”
5. Wat is de belangrijkste boodschap die je wilt vertellen aan overheid, bestuurders en politiek?
“Ga het veld in en ga in gesprek met jonge ondernemers die hun brood verdienen in de agrarische sector. En betrek ook het MKB bij besluitvorming en voorstellen. Dat gezegd hebbende: de agrarische sector kan natuurlijk zelf ook veel meer doen om het juiste verhaal te vertellen. Iedereen moet zich bijvoorbeeld realiseren dat we over 20 jaar ook nog altijd voldoende voedsel nodig hebben. Met de huidige toekomstplannen gaat gezond, vers voedsel echt schaars worden. Met als gevolg dat voedsel in toenemende mate een machtsinstrument gaat worden.”
Jaarcongres ‘Ondernemen met toekomst’
Het GreenportNHN jaarcongres op 6 oktober 2922 heeft als thema ‘Ondernemen met toekomst’. Met onze gasten kijken we met een frisse blik vooruit. Investeer in een futureproof agribusiness, zodat de nieuwe generatie agrarisch ondernemers een toekomst heeft.
Lees het (voorlopige) programma en meld je alvast aan!