De Greenport NHN conferentie staat dit jaar in het teken van de ‘toekomst van de agri business’. In de aanloop naar het event vragen we jonge agrarisch ondernemers naar hun toekomstplannen, ambities en twijfels. In aflevering 2: Wessel van Paassen.

1.    Hoe zie jij de toekomst voor je als agrarisch ondernemer?

“In de tuinbouw liggen heel veel kansen, mits je genoeg doorzettingsvermogen hebt en van een uitdaging houdt. Met maatregelen zoals bemesting, biologische gewasbescherming, verbeterde gewassen en nieuwe technieken is de agrarische productiviteit de laatste decennia enorm verhoogd. Of het nu gaat om tomaten, bloemen, melk of vlees; per vierkante meter zijn we steeds meer gaan produceren. Aan onze generatie de uitdaging om die lijn de komende jaren nog sneller te laten stijgen en te zorgen dat er voedsel is om de groeiende wereldbevolking te voeden. Door systemen te ontwikkelen die telers over de hele wereld meer controle geven op productkwaliteit en jaarrond planbaarheid, met minimale input van grondstoffen.”

2. In Ranking the Grower, de jaarlijkse telersverkiezing van KAS Magazine, was je onlangs winnaar in de categorie ‘meest ondernemende jonge toeleverancier’. Welk argument gaf de doorslag? 

“Kort samengevat: een jonge gast die niet bang is voor de grote spelers, z’n eigen plan trekt en die niet alleen kansen ziet maar deze ze ook pakt. Houdt ervan om tegen de stroom in te roeien en stopt niet tot hij zijn doel heeft bereikt.”

Tekst van de jury was als volgt: 
Voor deze ondernemer is het allemaal heel snel gegaan. Hij houdt ervan om tegen de stroom in te gaan. Door de dingen net even anders te doen en zich ook te richten op andere markten, wist hij succes te boeken. Zijn bedrijf groeit hard en werkt nauw samen met de klant om het beste resultaat te realiseren. Het helpt daarbij zeker dat hij de taal van de teler spreekt en veel kennis van zaken heeft. De focus binnen het bedrijf ligt op kennis en voorsprong en hoewel het bedrijf nog jong is, kan het zich nu al meten aan de grote spelers binnen de sector. Deze ondernemer ziet altijd wel kansen, vertrouwt op zijn eigen kwaliteiten, maar schakelt ook hulp in waar mogelijk. Die kwetsbare opstelling en zelfkennis vallen te prijzen, meent de jury. En het is indrukwekkend was deze ondernemer inmiddels heeft bereikt. Hoewel de concurrentie in deze categorie stevig was, is er uiteindelijk toch 1 winnaar naar voren gekomen. De award voor ‘meest ondernemende jonge toeleverancier’ gaat naar… Wessel van Paassen van Green Simplicity!  

 

3. Bedrijfsopvolging in agrarische bedrijven is in Nederland een groot probleem. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar 41% van de agrarische bedrijven een bedrijfsopvolger heeft. Zie jij dit ook en waar liggen volgens jou de knelpunten?

“Eerlijk gezegd ben ik nog niet zo heel erg bezig met bedrijfsopvolging, omdat we nog maar net gestart zijn en ik nog vrij jong ben. Wel zou het goed zou zijn als meer jongeren instromen. In de agrarische sector zijn de marges relatief laag. Daarbij is het een kapitaalintensieve sector, wat wil zeggen dat je veel geld nodig hebt voor je bedrijfsvoering. Dit terwijl geld verdienen door snel veranderende wet- en regelgeving niet altijd vanzelfsprekend is. Je ziet grote bedrijven steeds groter worden en kleine bedrijven vaker wegvallen. Volgens mij een goede zaak, omdat grote bedrijven efficiënter kunnen telen en processen nog verder kunnen optimaliseren.”

4. Eens of niet eens: Het ontbreekt veel jonge boeren en tuinders aan duidelijk toekomstperspectief.

“Oneens, tenminste als het gaat over tuinders. Het is zeker waar dat regelgeving snel verandert en vaak niet goed aansluit op de praktijk, niet haalbaar of realistisch is. Maar er zijn altijd nieuwe kansen waar je als ondernemer op kan inspelen. Ik zie juist veel kansen, zeker als ik kijk naar de mogelijkheden om onze kennis uit te dragen naar andere in de vorm van techniek. Nederland is op tuinbouwgebied nog altijd de showroom van de wereld. Dat geeft ons een concurrentievoordeel dat we optimaal moeten benutten.

“Als ik deze stelling moet beantwoorden namens jonge boeren, dan is het een iets ander verhaal. Met bijvoorbeeld de stikstofregels maakt de overheid het voor veel boeren erg moeilijk om hun bedrijf voort te zetten. Daarbij maken de sterke schommelingen in energieprijzen het er allemaal niet eenvoudiger op. Voor een toekomstbestendige agri zou de overheid zich meer moeten inspannen om die te voorkomen.”

5.  Wat is de belangrijkste boodschap die je wilt vertellen aan overheid, bestuurders en politiek?

“Kijk eens hoeveel agrarische producten we in Nederland produceren en van welke kwaliteit die zijn. Na de VS is Nederland het grootste agrarische exportland. Dat zorgt ervoor dat we hier een relatief hoge uitstoot hebben door agrarische activiteiten. Maar wat veel mensen vergeten, is dat je die agrarische uitstoot ook hebt als je buiten onze landgrenzen gaat produceren, in een land waar ze minder efficiënt produceren. We kunnen de productie hier wel verminderen en zo de uitstoot terugdringen, maar dit betekent ook dat je meer uitstoot krijgt in andere delen van de wereld. Het zou eerlijker zijn als we de uitstoot die gepaard gaat met export niet langer toerekenen aan Nederland, maar aan het land waar de producten daadwerkelijk worden geconsumeerd."

Greenport NHN conferentie

Wessel is een van de deelnemers aan het jongerenpanel tijdens de GreenportNHN conferentie, op donderdag 6 oktober in Broek op Langedijk. Thema van de conferentie is 'Ondernemen met toekomst'. Met onze gasten kijken we met een frisse blik vooruit op de toekomst van de agrisector.

Meer weten? Lees hier het (voorlopige) programma en meld je alvast aan!

Meer nieuws

Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.

'Bollenjongen' Allan Visser: "We moeten inzetten op weerbaar telen, met groene middelen en resistente soorten"

Het Greenport NHN congres staat dit jaar in het teken van ‘samenwerken aan innovatie’. Op het...