Vanaf mei is er een nieuw gezicht bij de Greenports Noord-Holland Noord en Aalsmeer: Bas Wolfswinkel gaat aan de slag als consultant Energietransitie Glastuinbouw. Hij stel zich graag even voor!

Ik ben Bas Wolfswinkel. Ik ben 41 jaar en woon met mijn vrouw Kim en onze kinderen Stijn, Julia en Ben in Monster vlakbij Den Haag. Met veel plezier ben ik gestart als consultant Energietransitie Glastuinbouw. Met jarenlange ervaring in de energiewereld in mijn rugzak ga ik verbindingen leggen met de ondernemers in de verschillende glastuinbouwgebieden in Noord-Holland om zo de energietransitie in die gebieden vanuit ondernemersperspectief vooruit te helpen.

De tuinbouwsector wil in de nabije toekomst vrij van fossiele energie en CO₂-neutraal kunnen produceren. De afgelopen jaren is al een grote vooruitgang geboekt in energie-efficiëntie en besparing in de sector. Toch moet én kan de CO₂ uitstoot de komende jaren verder omlaag richting een klimaat neutrale tuinbouw. Met de huidige stand van technieken kan de energievraag al worden ingevuld vanuit duurzame bronnen, zoals inzet van bijvoorbeeld restwarmte, geothermie of het verstoken van biogas en biomassa. Maar ook verwarming met behulp van groene elektriciteit kan prima tot de mogelijkheden behoren (warmtepomp in combinatie met warmtekoude opslag). Aan de andere kant is CO2 nodig voor een optimale groei van planten. Dat betekent dat er ook oplossingen moeten komen voor een schone CO2 toevoer richting de glastuinbouw, bijvoorbeeld middels bestaande of nieuwe pijpleidingnetwerken.

Kortom, de techniek is vaak wel voorhanden. De uitdaging zit in het creëren van draagvlak en duidelijkheid, het opzoeken van slimme samenwerkingen en het bieden van ondersteuning in de uitwerking van soms lastige businesscases. Dat is mijn rol als Consultant Energietransitie Glastuinbouw bij de Greenports Aalsmeer en Noord-Holland Noord.

Graag tot ziens! U kunt me bereiken via bas.wolfswinkel@arcadis.com

Meer nieuws

Robert Kielstra

Greenportret: Robert Kielstra directeur ECW Energy

Schakelen tussen politiek en praktijk, aan tafel met energiebedrijven en glastuinders en op de...
Clusius College NHFood

Oproep: stageplekken gezocht mbo voeding Clusius College

Cock Smit (Docent voedingsmiddelentechnologie / I-coach Clusius College Alkmaar) doet een dringende...
ZZK

Gezamenlijk initiatief: Zoet Zout Knooppunt (ZZK)

Samen met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN heeft de...