Boost voor korte ketens

2 april 2020

Uit nood geboren, de vele initiatieven die de korte ketens een boost geven. De coronacrisis dwingt ondernemers tot andere en nieuwe afzetkanalen of samenwerkingen. Een explosie van stalletjes langs de weg, supermarktketens die regionale foodboxen introduceren, de horeca die -al dan niet tijdelijk- een nieuwe markt aanboort. Eén van de problemen dat nu is ontstaan is het contante kleingeld dat schaars is. NH Food heeft via haar netwerk contact gezocht met een aantals stakeholders in de financiele wereld. Gevraagd is hoe we het contactloos betalen (van kleine bedragen) kunnen vergemakkelijken (bijvoorbeeld QR code bij IDeal, Tikkie), de tarieven per transactie te versoepelen én de voorlichting te verbeteren. 

Een aantal voorbeelden van (nieuwe) innovatieve korte ketens: 

Support Your Locals 

De horeca ligt op zijn gat. Dat het een ramp is voor chefs en restauranthouders is duidelijk. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg gehamsterd kunnen ondernemers hun mooie lokaal geproduceerde waar niet kwijt. Daarom roept Support Your Locals heel Nederland op om de lokale producenten in de armen te sluiten en samen korte ketens op te bouwen. De eerste initiatieven onder de vlag van #supportyourlocalsNL zijn al ontstaan in Amsterdam en Utrecht. Deze landelijke campagne is een initiatief van supportyourlocalsNL Amsterdam en Food Cabinet. Instock is een van de partners en verzorgt de logistiek. De campagne wordt gedragen en gesteund door een groeiend netwerk van voedselproducenten in Nederland en supporters die helpen zoveel mogelijk mensen te bereiken met deze boodschap. Samuel Levie en Miljuschka Witzenhausen zijn ambassadeur van de campagne.

Jeelink box

Monique Ravenstijn van Jumbo Monique en partner in NH Food, is "founding mother" van het platform Jeelink. Samen met aangesloten partners van Jeelink wordt voor de paasdagen een box gelanceerd met regionale producten. Elke week kan een Jeelink Box worden besteld met verschillende producten uit de regio. Een unieke samenwerking is aangegeaan met Sportcafé19 waar op vrijdagavond vanaf 17.00 uur de boxen kunnen worden afgehaald. Ook kunnen de boxen worden thuisbezorgd tegen betaling.

Adopteer een boom 

Fruitteler Van der Aarde stapt over naar biologisch. Om de kosten te dekken en om belangstellende de gelegenheid te geven om echt betrokken te zijn bij biologische fruitteelt bieden zij de mogelijkheid om bomen te adopteren, jouwnaam komt op de boom! Er zijn verschillende pakketten bedacht: kleine pakketten voor consumenten bijvoorbeeld het appeltaart pakket. Grote pakketten voor bedrijven. Heb jij een bedrijf en wil je aan je personeel en de maatschappij duidelijk maken dat je het milieu en de gezondheid een warm hart toedraagt?  Denk aan 1000 kg appels voor jouw bedrijf. Of koppel je groentewinkel aan een fysieke fruittuin waar je je klanten uitnodigt. Wil je een adoptieboom als relatiegeschenk geven?  Kijk op de website voor de verschillende opties.  

ProeVkantoor

Ook ProeVkantoor heeft het assortiment uitgebreid. Als je je pakket afhaalt aan "kantoor" kan je tevens yoghurt, kwark, alle soorten kaas en 15 smaken ijs kopen. Omdat uit alle delen van Noord-Holland mensen komen om groenten en fruit te kopen, maar soms teleurgesteld zijn omdat sommige producten op zijn, kunnen bestellingen nu worden doorgegeven. En om ook mensen met een krappe beurs tegemoet te komen, zijn sommige prijzen verlaagd, waardoor ze over de gehele linie goedkoper zijn dan de supermarkten! De ProeVboxen zijn ook bij de bestaande punten af te halen.

West-Friese stalletjes langs de weg 

Van nul naar meer dan 20.000 leden, binnen 14 dagen. Dat is het succesverhaal van de Facebookpagina “West-Friese Verkoopstalletjes langs de weg” van Peter de Rooij. Zo’n 350 verkooppunten van stalletjes aan de weg zijn inmiddels in categorieën in kaart gebracht in Google Maps, te vinden via www.verkoopstalletjes.nl. Inmiddels is het gebied uitgebreid naar Noord-Holland Noord.