Toen Biodivers Perspectief op zoek was naar een demo-leerbedrijf vollegrondsgroenteteelt, kwamen ze al snel bij Peter Appelman uit, broccoliteler te Stompetoren. “In de broccolistudieclub van Vollegrondsgroente.net weten ze wel dat ik het graag een beetje anders doe. Dan zit iedereen te kijken naar nieuwe bestrijdingsmiddelen en nieuwe fungiciden, en dan zeg ik: jongens, jullie zitten helemaal fout! We moeten anders met die plant omgaan. Meer natuurlijke weerstand kweken.”

“We gebruiken zo min mogelijk chemische middelen en kunstmest, en het streven is een residuvrij product.”

Appelman vergelijkt zijn planten graag met mensen. “Bij mensen moet je ook niet alleen maar problemen oplossen met medicijnen, maar liever voorkomen door je leefstijl aan te passen.” Daarom concentreert hij zich op plantgezondheid en bodemgezondheid. “We gebruiken zo min mogelijk chemische middelen en kunstmest, en het streven is een residuvrij product.” Biologisch is hij echter niet. “Dat geeft een hogere kostprijs.” Hij verbaast zich wel eens over het gedrag van mensen. “De burger wil graag biologisch, maar als ze dan ineens consument zijn in de supermarkt, dan willen ze er niet voor betalen.”

Weerstand opbouwen

Onder begeleiding neemt hij steeds weer een stapje richting minder chemie. “Het is wel een beetje durven, als het fout gaat, moet je dat zelf betalen. En je moet er ook de tijd voor nemen. Als je op maandag vitamine C slikt, moet je niet denken dat je dinsdag geen griep krijgt. Weerstand opbouwen kost tijd!”

Hij stimuleert op allerlei manieren het bodemleven. “We houden met groenbemesters de hele winter de grond groen, zodat het bodemleven de hele winter gevoed wordt. Dat is echt heel belangrijk! Planten zijn namelijk sociaal, ze gebruiken 60% van hun suikers voor zichzelf, maar 40% gaat naar het bodemleven. In ruil daarvoor helpt het bodemleven de plant om bepaalde stoffen op te nemen. Dat levert een plant op die gezonder is, en meer inhoudsstoffen heeft.”

Om het beeldend uit te drukken: als je de hoeveelheid bodemleven uit wil drukken – en dan gaat het niet alleen om wormen en torretjes, maar ook om schimmels, virussen en bacteriën – dan vind je normaal misschien het gewicht van 2 koeien per hectare, maar bij Appelman zeker 7 tot 8 koeien. “Ze hebben hier laatst nog gemonsterd, en er is hier niet alleen heel veel bodemleven, maar het is ook heel actief. Dat kan dus ook bij een gangbare boer zoals ik!”

Zijn motto is niet voor niks: gezond in de grond, is gezond in de mond. Die wijsheid én zijn enthousiasme deelt hij graag met studenten als demo-leerbedrijf voor Biodivers Perspectief. “Ik ga graag met de lectoren uitzoeken welke activiteiten we als demo-leerbedrijf gaan ontplooien.”

 

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...