Dit schooljaar start het Clusius College in Grootebroek als eerste school in Nederland met een gezonde én duurzame schoolkantine. Op donderdag 8 september krijgt gedeputeerde Jaap Bond een gezonde en duurzame lunch geserveerd, die gemaakt is door leerlingen van het Clusius College in Grootebroek. Deze lunch is de aftrap van het project de gezonde en duurzame schoolkantine. 

Op het menu van 8 september staan o.a. de bio yoghurt van zorgboerderij de Dijkgatshoeve, komkommers van Piet Hoogland, appels en peren van Boer Jonk, tomaten van kwekerij Osdorp en uien, sla en fruitsappen van diverse telers uit Noord-Holland. Kortom, het belooft een speciale en smakelijke lunch te worden. 

Duurzaam 
Doordat in de schoolkantine niet alleen wordt gewerkt met gezonde producten maar ook met duurzame producten, staan er veelal regionale producten op de kaart. Door de invoering van regionale producten in de keukens van instellingen en organisaties wordt er minder voedsel verspild. Daarnaast neemt de transportafstand met meer dan 75 % en de CO2 emissie met meer dan 89 % af.   

Economische impuls in de regio 
Regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft ook een economische impuls aan de ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en onderwijsinstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn.

Voedselonderwijs 
De gezonde en duurzame schoolkantine maakt onderdeel uit van het project “Duurzaam Door” van de Provincie Noord-Holland en wordt in samenwerking met GreenPort NHN en Atlantis Handelshuis opgezet. De leerlingen worden betrokken bij de inkoop en bereiding van de gerechten in de schoolkantine. Tijdens het vak VAB (bewerking agrarische producten) krijgen zij voedselonderwijs: waar komen de producten vandaan, wat is gezonde voeding, wat zijn de verschillende teeltmethodes, hoe wordt er geteeld (traditioneel, duurzaam, biologisch)?  Al eerder dit jaar brachten de leerlingen een bezoek aan verschillende agrarische bedrijven en telers. De pilot de duurzame en gezonde schoolkantine wordt verder uitgerold in de regio. 

Meer nieuws

Cursus Praktijkopleider voor leerbedrijven

De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is voor studenten van het Clusius College het leukste...

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors"

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter over de eerste waterstoftractor in Noord-Holland en wat...

All You Need is Food Tour gaat van start

Buiten op het schoolplein kunnen leerlingen bij de foodtruck kennismaken met de opleidingen Voeding...