Ekovar is het hypermoderne biologische varkenshouderbedrijf van de familie Wennekers aan de Westfriesedijk in Schagen. Op hun bedrijf hebben ze ruim 115 fokzeugen, een stuk of 40 jonge opfokzeugen en 1 beer, Atlas. Hij loopt los tussen de zeugen. Per jaar worden ruim 2600 varkens gemest. De varkens lopen grazend in de weilanden. 
 
“Het ‘toetje’van gras is een aanvulling op het varkensmenu van biologisch voer in de stal. Dat de varkens buiten lopen, komt de smaak van het vlees ten goede” aldus Lida Wennekes. “De beweging geeft extra spiermassa met een mooie verhouding tussen vlees en vet. En de zon zorgt voor vitamines en smaak aan het vlees. Ons bedrijf is naar hun eigen inzicht gebouwd. Het is ruim opgezet met voldoende ruimte, licht, natuurlijke ventilatie, varkensdouches en een ingenieus voersysteem. Alle varkens hebben een ruim hok met voldoende biologisch stro. Ze kunnen naar buiten door deurtjes die ze zelf open en dicht kunnen maken. Zelfs de piepjonge biggen kunnen samen met hun moeder naar buiten. Onze mest wordt grotendeels terug gegeven aan ons 26 ha land. Daarnaast doen we aan SNL-weidevogelbeheer (plas-, dras- en kruidenrijk vogelweiland). Het combineert goed met onze biologische varkenshouderij". 

Streekproduct
De varkens zijn regelmatig te vinden in een 300 meter lange modderpoel langs de dijk. Hier danken ze hun naam ‘het Skager Dijkvarken’ aan. In en om de poel kunnen ze lekker luieren, wroeten en zomers ook verkoeling zoeken. De poel wisselt om de paar jaar van plek. De modder beschermd ze tegen de zon zodat ze niet verbranden. Ook zijn ze door in de modder te rollen beter gewapend tegen huidparasieten. De familie Wennekes heeft een eigen fokprogramma en ontwikkelt zo een uniek eigen streekproduct.
 
Wandelpad
Vorig jaar is een nieuw wandelpad door het boerenland geopend. Met dit wandelpad, van Schagen naar de Mariakapel in Keinse, is een historische pelgrimsroute hersteld. De route gaat dwars door de weilanden van biologische boerderij EkoVar Wennekers. Wandelaars komen daar ook hun genietende varkens tegen. In de route is  een stukje water te overwinnen, met een touwtrekpontje kunnen de wandelaars zichzelf overvaren. Hiermee heeft Schagen er een avontuurlijk wandelpad bij. Net als andere routes in en rondom Schagen maakt dit wandelpad deel uit van het toekomstige regionale wandelnetwerk voor de Kop van Noord-Holland. De wandelroutes van Schagen zijn voor wandelaars beschikbaar via onder meer www.schagen.nl in rubriek bezoeker-recreatie & cultuur- wandelen &fietsen. Ook zijn de routes te vinden bij de deelnemende bedrijven, die hun ruimte beschikbaar hebben gesteld voor wandelaars en daarom deze routes mogelijk maken. 
De wandelroute is niet het hele jaar open, want de familie Wennekers beschermt de weidevogels in hun varkensweilanden. In het broedseizoen is het pad daarom even gesloten, om de vogels te beschermen. De route is dan aangepast en de wandelaar gaat over de deels onverharde Trapweg naar de bestaande dijkopgang van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
 
2500 Skager Dijkvarkens gaan naar de biologische slagerijen van de Groene Weg, de overige 120 worden als biologisch streekproduct via Strogoff Fresh Foods geleverd aan restaurants in heel Nederland.

 

Meer nieuws

H2 in Agri deal

Samenwerken aan waterstof in agribusiness

Op 15 juli 2021 is de handtekening gezet onder de ‘H2 in Agri Deal’. Hiermee willen...

Noord-Hollandse voedselondernemer, zien we jou binnenkort in het bedrijfsrestaurant van de provincie?

Veel voedsel komt van ver, maar dat hoeft helemaal niet. In de provincie Noord-Holland wordt...
Bean Me Up

REACT-EU projectvoorstel ‘Bean me up!’ toegekend

REACT-EU projectvoorstel ‘Bean me up!’ van Amsterdam Green Campus met FICA-bedrijven is toegekend!...