Bodem
Greenchain

Fieldlab Bol zet stap richting duurzamere teelt bloembollen

Na de recente lancering van Fieldlab Waterstof in Agri kunnen we opnieuw de start van een Fieldlab bekendmaken. Dit keer gaat het om Efro Fieldlab Bol, dat wordt uitgevoerd onder penvoerderschap van Greenport NHN. In dit project gaan twaalf kwekers op praktijkschaal aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe en aanpassen van gangbare teeltsystemen voor bollenteelt.

Het doel van het project is de bollenteelt minder afhankelijk te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen en deelnemende bollentelers het vertrouwen te geven dat dit mogelijk is met – op termijn – het behoud van goede opbrengsten.

Rob Brekelmans Fieldlab Bol

Programmamanager Rob Brekelmans: “Op die manier begeleiden we de telers in de transitie van hun bedrijfsvoering, aansluitend op de visie gewasbescherming 2030. Met deze kopgroep van bloembollenkwekers willen we een voorbeeld zijn voor de brede achterban.”

Kennis delen

De telers gaan in het eigen bedrijf en met hun eigen expertise aan de slag met nieuwe of aangepaste manieren van telen. Door resultaten met elkaar te delen verwachten de deelnemers de innovatie te versnellen. Brekelmans: “Met Fieldlab Bol willen we een expertisecentrum zijn voor innovatieve (groene) teeltontwikkelingen in de bloembollen. We kunnen daarnaast een rol spelen om eventueel noodzakelijk systematisch onderzoek te initiëren als dat nodig is.”

Fieldlab Bol krijgt financiële steun via Kansen voor West en heeft een looptijd van 4 jaar. In totaal zijn 17 partners bij het project betrokken. Naast de 13 bollentelers, Greenport NHN en stichting Fieldlab Bol, zijn dat Vertify (plannen en uitvoeren van onderzoeken en testen), Inholland Alkmaar en Vonk. 

efro logo

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 november, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.