Energie

Glastuinbouwgebied Het Grootslag is bijna fossielvrij

Met een combinatie van vier technieken is glastuinbouwgebied Grootslag hard op weg om klimaatneutraal te worden. Bovenop aardwarmte is een biomassa-installatie op houtsnippers een belangrijke pijler. Alleen de CO2-voorziening is nog een punt.

Glastuinbouwgebied Grootslag is een voorbeeld van hoe het energieplaatje in een glastuinbouwgebied in 2030 eruit kan zien. Helemaal fossielvrij lukt nog niet, zegt Robert Kielstra, directeur van ECW Netwerk. “Maar 75% energie uit duurzame bronnen is al extreem goed, zeker vergeleken met de rest van de Nederlandse economie.” Kielstra is directeur van ECW Netwerk, het bedrijf dat 200 ha in glastuinbouwgebied Grootslag (370 ha) van energie voorziet. Tuinders zijn medeaandeelhouder van het warmtenet en de geothermiecentrale.

Chrysantenteler Fred van Paassen neemt alleen geothermie van het warmtenet en de geothermiecentrale. “Omdat we belichten hebben we veel warmte van de WKK. De aardwarmte is voor ons aanvullend, en de warmte uit de biomassa hebben we niet nodig.”

>Op het platform Bloemisterij staat een uitgebreid artikel over de energievoorzieningen in glastuinbouwgebied Het Grootslag. Online is dat te lezen via deze link.

>In het Noordhollands Dagblad een uitgebreid interview met Robert Kielstra over de verduurzaming van Het Grootslag en Agriport en de rol van aardwarmte. Online te lezen via deze link.

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 november, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.