Energie

Gootjes AllPllant krijgt duurzame warmte van afval- en energiebedrijf HVC

In glastuinbouwgebied Alton is op woensdag 6 november Gootjes AllPlant aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Het is daarmee het derde glastuinbouwbedrijf in Alton dat volledig duurzaam wordt verwarmd. De hoeveelheid warmte die door HVC wordt geleverd is vergelijkbaar met het jaarverbruik van ongeveer 300 huishoudens.

AllPlant houdt zich sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit weefselkweek. Het bedrijf levert ruim 500 soorten jonge planten aan kwekers in bijna alle Europese landen, waarvan 90% aan West-Europese landen. Tot 2016 werkte het bedrijf vanuit twee locaties: een kantoorpand in Schagen en een gehuurde kas in Andijk. Directeur Simon Gootjes: “We zochten een nieuwe plek in het midden van deze twee locaties. Het moest een toekomstbestendige plek worden met een duurzame energievoorziening. Onze opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan onze producten, waarvan ook de CO2-footprint van onze planten een onderdeel is. Met de aansluiting op het warmtenet van HVC wordt ons volledige gasverbruik duurzaam ingevuld.”

Warmtenet HVC

Arjan ten Elshof, directeur bij HVC, is blij met de warmtelevering aan Gootjes AllPlant. “In 2018 hebben we een forse investering gedaan in het doortrekken van het warmtenet naar het glastuinbouwgebied Alton. Dit in de verwachting dat we de komende jaren veel bedrijven kunnen gaan aansluiten en zo een substantiële bijdrage gaan leveren aan de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard. Met de aansluiting van de twee vestigingen van NH Paprika en Gootjes AllPlant wordt jaarlijks 5 miljoen kuub aardgas bespaard en zo’n 9 miljoen kilo CO2-uitstoot voorkomen.”

Monique Stam, wethouder gemeente Heerhugowaard, feliciteert Gootjes AllPlant en HVC met de duurzame warmtelevering: “De aansluiting van glastuinbouwbedrijven op het warmtenet helpt ons bij het bereiken van de ambitie om als gemeente in 2030 volledig energieneutraal te zijn. En wij als gemeente spannen ons in om in de komende 10 jaar circa 2.500 woningen op het warmtenet aan te sluiten. Verduurzamen doen we op deze manier samen.”

Ondersteuning Ontwikkelingsbedrijf NHN

Bij de overgang naar het warmtenet kreeg Gootjes AllPlant ondersteuning van gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Simon Gootjes: “Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft met een rekenmodel inzichtelijk gemaakt hoe onze huidige energiekosten zijn opgebouwd en hoe onze toekomstige energiekosten er uit gaan zien met aansluiting op het warmtenet. Op basis hiervan konden wij bepalen of warmtelevering voor ons interessant was. We hebben namelijk zelf ook flink moeten investeren in de aanpassing van ons verwarmingssysteem. Alles bij elkaar krijgen we nu duurzame warmte tegen dezelfde kosten als bij gebruik van aardgas.”

Ook vetplantkwekerij Amigo Plant wil in de loop van 2020 met twee vestigingen verhuizen naar Alton en aansluiten op HVC.

>Lees hier het interview met Amigo Plant in het Noord-Hollands Dagblad.

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

Feestelijke kick-off: Samen op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Microsoft, Greenport NHN en LTO Noord gaven op vrijdag 5 juli de aftrap van een nieuw 12-jarig innovatieprogramma. Met aanzienlijke investeringen en betrokkenheid van boeren en diverse stakeholders als BO...

Kennissessie Groene Tulp en Fieldlab Bol
Bodem
Greenchain

Stakeholdermiddag praat bestuurders bij over duurzame inzet van bollensector

Water, biodiversiteit en omgeving waren de thema’s tijdens een goedbezochte bijeenkomst voor stakeholders van de bollensector. De middag was georganiseerd vanuit de projecten Groene Tulp en Fieldlab Bol vanuit de...