Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23 januari de aftrap van Greenchain Noord-Holland. Door de krachten in agrifood te bundelen wil Greenchain NH de innovatiekracht in de sector versterken en het onderwijs- en opleidingsaanbod beter op innovaties laten aansluiten en actueel houden.

De kick-off vond plaats tijdens het jaarevent Amsterdam Green Campus en in het bijzijn van honderd gasten. Het kunstwerk symboliseert de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs en is gemaakt door leerlingen van Vonk Heerhugowaard en twee kunstenaars.

Greenchain NH is opgericht als samenwerking tussen aanjagers van innovatie (Greenport Noord-Holland Noord, Greenport Aalsmeer en Amsterdam Green Campus), kennis- en onderwijsinstellingen (o.a. Vonk en Hogeschool Inholland) en diverse bedrijven uit de agrifood sector. Ook Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de provincie Noord-Holland zijn nauw betrokken. 

Beweging voor positieve verandering

Tijdens de kick-off benadrukte gedeputeerde Esther Rommel het belang van Greenchain NH voor de economie. “Met elkaar staan we voor grote uitdagingen waar het gaat om verduurzaming. Innovatieve oplossingen zijn dringend noodzakelijk, maar dit betekent ook dat veel werkzaamheden en functies in de agrifood sector gaan veranderen. Greenchain NH kan een grote bijdrage leveren aan het realiseren van duurzame oplossingen en het op peil houden van de innovatiekracht van Noord-Holland.”

Ryanne Rustenburg ging vorig jaar zomer aan de slag als kwartiermaker van Greenchain NH. Zij vult aan: “Greenchain NH is meer dan een project; het is een beweging die streeft naar positieve verandering. Uiteenlopende partijen komen hierin bij elkaar om in al hun diversiteit samen te werken en kennis te delen voor het versnellen van de transitie. Met deze feestelijke kick-off vieren we de samenwerking en laten we zien dat we klaar zijn om meer te werken als ecosysteem.” 

Impact maken

Het Amsterdam Green Campus jaarevent stond in het teken van ‘impact maken’. De dag trapte af met een keynote door Tim van Hattum, auteur van ‘Only Planet, Klimaatgids voor de 21e eeuw’. Hij schetste de contouren van een hoopvolle, groene toekomst en benadrukte de impact die mensen hierbij zelf kunnen maken. Bezoekers konden verder deelnemen aan diverse workshops en ‘live’ de opname bijwonen van een podcastshow met Hidde Boersma en Joris Lohman. Bijzonder was de experience ‘van grond tot mond’ die door het Matrix gebouw was opgesteld en waar bezoekers de hele voedselketen konden beleven.

In de uitnodiging was aan de gasten gevraagd om een ‘groen item’ mee te nemen. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven. Leerlingen van Vonk Heerhugowaard gingen onder leiding van kunstenaars en docenten Moon Zijp en Ingeborg Anderson met de items aan de slag. Het resultaat was een kunstwerk dat de verbinding van overheid, onderwijs en bedrijfsleven verbeeldt. De onthulling van dit groene kunstwerk werd verricht door Esther Rommel, gevolgd door een korte performance van spoken word-artiest annex dagvoorzitter Ivan Words.

Bekijk hieronder de aftermovie en het fotoalbum van deze dag.


 

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

[VIDEO] Negentig bodemmonsters maken in één dag

Voor het project Zoetwaterboeren hebben medewerkers van Vertify deze week bodemmonsters genomen op...