Greenchain
Video

Greenchain van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23 januari de aftrap van Greenchain Noord-Holland. Door de krachten in agrifood te bundelen wil Greenchain NH de innovatiekracht in de sector versterken en het onderwijs- en opleidingsaanbod beter op innovaties laten aansluiten en actueel houden.

De kick-off vond plaats tijdens het jaarevent Amsterdam Green Campus en in het bijzijn van honderd gasten. Het kunstwerk symboliseert de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs en is gemaakt door leerlingen van Vonk Heerhugowaard en twee kunstenaars.

Greenchain NH is opgericht als samenwerking tussen aanjagers van innovatie (Greenport Noord-Holland Noord, Greenport Aalsmeer en Amsterdam Green Campus), kennis- en onderwijsinstellingen (o.a. Vonk en Hogeschool Inholland) en diverse bedrijven uit de agrifood sector. Ook Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de provincie Noord-Holland zijn nauw betrokken.

Positieve verandering

Tijdens de kick-off benadrukte gedeputeerde Esther Rommel het belang van Greenchain NH voor de economie. “Met elkaar staan we voor grote uitdagingen waar het gaat om verduurzaming. Innovatieve oplossingen zijn dringend noodzakelijk, maar dit betekent ook dat veel werkzaamheden en functies in de agrifood sector gaan veranderen. Greenchain NH kan een grote bijdrage leveren aan het realiseren van duurzame oplossingen en het op peil houden van de innovatiekracht van Noord-Holland.”

Ryanne Rustenburg ging vorig jaar zomer aan de slag als kwartiermaker van Greenchain NH. Zij vult aan: “Greenchain NH is meer dan een project; het is een beweging die streeft naar positieve verandering. Uiteenlopende partijen komen hierin bij elkaar om in al hun diversiteit samen te werken en kennis te delen voor het versnellen van de transitie. Met deze feestelijke kick-off vieren we de samenwerking en laten we zien dat we klaar zijn om meer te werken als ecosysteem.”

Impact maken

Het Amsterdam Green Campus jaarevent stond in het teken van ‘impact maken’. De dag trapte af met een keynote door Tim van Hattum, auteur van ‘Only Planet, Klimaatgids voor de 21e eeuw’. Hij schetste de contouren van een hoopvolle, groene toekomst en benadrukte de impact die mensen hierbij zelf kunnen maken. Bezoekers konden verder deelnemen aan diverse workshops en ‘live’ de opname bijwonen van een podcastshow met Hidde Boersma en Joris Lohman. Bijzonder was de experience ‘van grond tot mond’ die door het Matrix gebouw was opgesteld en waar bezoekers de hele voedselketen konden beleven.

Verbindend kunstwerk

In de uitnodiging was aan de gasten gevraagd om een ‘groen item’ mee te nemen. Aan de oproep werd goed gehoor gegeven. Leerlingen van Vonk Heerhugowaard gingen onder leiding van kunstenaars en docenten Moon Zijp en Ingeborg Anderson met de items aan de slag. Het resultaat was een kunstwerk dat de verbinding van overheid, onderwijs en bedrijfsleven verbeeldt. De onthulling van dit groene kunstwerk werd verricht door Esther Rommel, gevolgd door een korte performance van spoken word-artiest annex dagvoorzitter Ivan Words.

Bekijk hieronder de aftermovie en het fotoalbum van deze dag.

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

Feestelijke kick-off: Samen op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Microsoft, Greenport NHN en LTO Noord gaven op vrijdag 5 juli de aftrap van een nieuw 12-jarig innovatieprogramma. Met aanzienlijke investeringen en betrokkenheid van boeren en diverse stakeholders als BO...

Kennissessie Groene Tulp en Fieldlab Bol
Bodem
Greenchain

Stakeholdermiddag praat bestuurders bij over duurzame inzet van bollensector

Water, biodiversiteit en omgeving waren de thema’s tijdens een goedbezochte bijeenkomst voor stakeholders van de bollensector. De middag was georganiseerd vanuit de projecten Groene Tulp en Fieldlab Bol vanuit de...