Ondernemers, Clusius College én 18 gemeenten in Noord-Holland Noord slaan de handen ineen om jongeren in de regio een nieuwe start te bieden. Jongeren die zijn vastgelopen in hun (school)loopbaan krijgen de kans te leren en werken in de agrarische- of groene sector. Voor meer informatie kunnen zij terecht op www.groenstart.nl

Onder de vlag van GreenPort NHN start in september 2017 een agrarisch en groen opleidings- en werktraject onder de naam GreenPort GroenStart. Dit traject is voor jongeren die gemotiveerd zijn om te leren en werken in de praktijk en daarbij wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. GreenPort GroenStart leidt op tot een mbo-diploma op Entreeniveau, met uitloop naar een diploma op mbo niveau 2. Gediplomeerden krijgen begeleiding naar werk via GreenPort NHN, Herenbos Personeelsdienst en AB Vakwerk. De eerste drie groepen starten in september op praktijklocaties in Schoorl, Schagen en Hoorn. De deelnemers komen uit de regio’s Alkmaar, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland.

Ryanne Sandstra, projectleider GreenPort GroenStart, heeft grote verwachtingen van dit nieuwe initiatief om jongeren te begeleiden naar werk. “In de regio Noord-Holland Noord zijn voldoende banen in de groene sector en het werk is aantrekkelijker dan iedereen denkt. Dit opleidings- en arbeidstraject speelt in op de veranderingen in het sociale domein en wordt gevormd door sterke partners in het agrarisch werkveld. Naast het Clusius College en De Noorderhoeve zijn AB Vakwerk en Herenbos Personeelsdienst nauw betrokken. Zet daar nog eens GreenPort NHN naast en je hebt een ijzersterk partnernetwerk.”

De Entreeniveau-opleiding richting Plant en Groene leefomgeving is bedoeld voor jongeren die buiten willen werken; in een kas, bij een veehouderij, in een teelt- of hoveniersbedrijf, in de groenvoorziening of in bos- of natuurbeheer. Uniek aan deze opleiding is het zogenaamde voorschakeltraject, waarbij jongeren door dagelijks mee te werken kunnen ontdekken wat het betekent om in een agrarische of groene omgeving te werken, welke werkzaamheden zij leuk vinden en of de opleiding bij hem of haar past. De opleiding wordt maatwerk: ingericht naar behoefte en mogelijkheden van de deelnemers. Daardoor kunnen deelnemers ook tussentijds instromen. Na het behalen van het Entreediploma kunnen studenten doorstromen naar niveau 2 Groenvoorziening, Plantenteelt of Veehouderij. De entreeopleiding duurt 1 jaar, de niveau 2 opleidingen duren twee jaar.

De partners van GreenPort GroenStart hebben zich samengevoegd in een Publiek Private Samenwerking waarvan het Clusius College penvoerder is. De PPS bestaat uit:

De mbo-instellingen het Clusius College en ROC Horizon
Het samenwerkingsverband van pro/vso scholen Noord-Holland Noord
Herenbos Personeelsdienst, AB Vakwerk, Zorgboerderij De Noorderhoeve
De 18 gemeenten in Noord-Holland Noord
RPAnhn (Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord)
GreenPort NHN, als vertegenwoordiger van de agribusiness in Noord-Holland Noord

Meer nieuws

Winnaar publieksprijs Agrarisch Ondernemer van het Jaar: "Ik kan echt gelukkig worden van onze grond"

De biologische teelt van bloembollen promoten. Met dat doel deden John en Johanna Huiberts uit Sint...

Netcongestie tegengaan met een virtueel lokaal energiesysteem

Door netcongestie kunnen duizenden vierkante meters dakoppervlak bij agrarische bedrijven niet...

[VIDEO] Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen. Deel 2: Dataverwerking

In deel 2 in de serie over het project Digital Farming NHN bespreken we het hoe en waarom van...