Komkommerteler Piet Hoogland uit Heiloo liet zich interviewen door adviesbureau Food Cabinet. Deels vanuit de overweging om enkele hardnekkige misverstanden weg te nemen, maar vooral ook om een bijdrage te leveren aan een nog efficiënter gebruik van tuinbouwgewassen.

Welk misverstand wilde u uit de wereld helpen? ‘Het is een misvatting dat wij als komkommertelers veel van ons product weggooien. Eigenlijk is er voor elke soort en maat - groot, klein, recht of krom - wel een markt. Uiteraard scheelt dit in de prijs die het oplevert, maar er is altijd een partij die het wil afnemen.’ Dat geldt dus ook voor het B-product? ‘Zeker, hoewel ik het eigenlijk een beetje een onaardige term vindt. Klasse II zoals we die vroeger nog wel eens afzetten op de stadsmarkten of de wat mindere groentewinkeltjes, verdwijnt tegenwoordig in de stekbak. De kleine kromme komkommertjes verkopen we in zakken rechtstreeks aan de stedelingen, die het eten als hartige snack. De rest gaat naar verwerkende industrie.’ Dus wat u betreft is er geen sprake van een probleem? ‘Zo wil ik dat niet stellen. Elke kilo die we weggooien van ons product, is er eigenlijk één te veel. Voedsel is  waardevol. Daar moeten we dus zo zorgvuldig mogelijk mee omspringen, zeker gezien het imago van onze sector.’ De ontwikkeling van nieuwe producten kan daarbij helpen? ‘Het zou mooi zijn als het lukt, maar eenvoudig is het niet. De simpelste toepassing die ik kan verzinnen, is sap. Mijn moeder maakte vroeger al met een klein beetje azijn en suiker komkommerdrank. Heel kleinschalig natuurlijk. Willen we dit vraagstuk oplossen, dan praten we toch over een andere orde van grootte.’ Kan een masterclass over de verwaarding van reststromen daarbij helpen? ‘Het is in elk geval het proberen waard. De kracht van dit soort initiatieven schuilt in het samenbrengen van deskundigen uit andere werelden. Om succes te boeken moeten eerst logistieke, organisatorische en marketingtechnische vraagstukken worden opgelost. Telers hebben die kennis niet en het ontbreekt hun ook aan tijd om daar in te duiken. ‘Zelf zal ik het zeker met interesse volgen. Wel vanaf de zijlijn. Mijn focus ligt op de teelt. Wat ik mooi vind aan dit soort initiatieven van de GreenPort NHN is dat het ons product iets meer uit de anonimiteit haalt. Zo ook het project om regionale groenten te leveren aan het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het is gezond, vers en uit de buurt. Ook daar was er eerst scepsis of het zou slagen. Toch is het gelukt.’

Op 12 oktober 2016, tijdens de Dutch Agri Food Week organiseert GreenPort NHN een Masterclass over het verwaarden van reststromen.

Bron: Nieuwe Oogst 1 oktober 2016

 

Bijlage

Meer nieuws

Cursus Praktijkopleider voor leerbedrijven

De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is voor studenten van het Clusius College het leukste...

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors"

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter over de eerste waterstoftractor in Noord-Holland en wat...

All You Need is Food Tour gaat van start

Buiten op het schoolplein kunnen leerlingen bij de foodtruck kennismaken met de opleidingen Voeding...