1. Mislukken is belangrijk om te leren. Gaat er naar jouw mening genoeg mis in de agrarische sector?
“Ik heb in de agrarische sector heel wat innovatieve projecten zien mislukken. Maar mijn indruk is ook dat de kennis over die mislukte pogingen weinig gedeeld wordt. Dat terwijl de sector juist bekend staat om samenwerking tussen partijen. Door kennis niet te delen en daar dus niet van te leren, lijkt het alsof er minder wordt geprobeerd dan werkelijk het geval is.”
2. Wat zijn de belangrijkste redenen waarom dingen mislukken?
“Op basis van analyses heeft het Instituut voor Briljante Mislukkingen 16 ‘faalpatronen’ geïdentificeerd: universele, onderliggende redenen waarom zaken mislukken. Een belangrijke reden is dat stakeholders onvoldoende worden betrokken bij het project, waardoor er te weinig draagvlak is. Ook komt het voor dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met ingesleten patronen. Of dat een project voordeel oplevert voor de ene partij, maar ten koste van een andere partij. In dat geval verdwijnt de motivatie om de vernieuwing voort te zetten.”
3. In je boek maak je onderscheid in mislukkingen en briljante mislukkingen. Wat is het verschil?
“Het maakt wel uit hóe je mislukt. Een mislukking is briljant als die goed scoort met de VIRAL-formule: V=Visie (was je iets nuttigs van plan), I=Inzet (heb je je best gedaan), R=Risicomanagement (niet te veel, maar ok niet te weinig risico’s), A=Aanpak (goede voorbereiding, samenwerking, kennis gebruikt die beschikbaar was, L=Leren (heb je ervan geleerd, ga je de lessen gebruiken en delen). Scoor je op alle variabelen goed, dan kun je spreken van een Briljante Mislukking. Ja, het is mislukt, maar je hebt een stap vooruit gezet. Jouw mislukking is iets waar je trots op moet zijn en waarvoor anderen je moeten waarderen.”
4. Heb je voorbeelden van briljante mislukkingen in de agrarische wereld?
“Een recent voorbeeld zijn emissiearme stalvloeren. Maar het hoeft niet altij om een technische vernieuwing te gaan. Ik denk nu even aan het landbouwakkoord; dat zou je tot dusverre een mislukking kunnen noemen. Soms komen vernieuwingen te vroeg, zoals diervoeder op basis van insecten.”
5. Vind jij dat we genoeg leren van onze mislukkingen?
“Het zou goed zijn als de agrarische wereld zelf vaker met mislukkingen naar buiten treedt. Meer bereid zou zijn om leerervaringen te delen. In vergelijking met andere sectoren komen er heel weinig naar buiten. Dat zeg ik als buitenstaander, maar ook van mensen uit de sector zelf krijg ik vaak te horen dat dit voor verbetering vatbaar is.”
6. Sinds een aantal jaren organiseert het instituut de verkiezing van de Meest Briljante Mislukking in de zorgsector. Wordt het niet eens tijd voor de meest briljante mislukking in de agrisector?
“Absoluut! Gezien de noodzaak om de agrarische sector toekomstbestendig te maken, is er geen tijd te verliezen. We moeten mensen en bedrijven hun succes én hun briljante mislukkingen gunnen. Door het echte verhaal te vertellen, ontstaat er meer begrip voor de complexiteit van innovatie en waardering voor de inspanningen om het in de toekomst beter te doen.”
Greenport NHN jaarcongres: Samenwerken aan innovatie
Donderdag 19 oktober 2023 is het Greenport NHN jaarcongres, in de vroegere veilingzaal van CNB in Bovenkarspel. Het thema is dit jaar ‘Samenwerken aan innovatie’. Tijdens het jaarcongres gaan we op zoek naar denkrichtingen over hervormingen van de landbouw, de rol van voedsel, en de uitdaging van technologische innovatie.