Smart Farming
Greenchain
Video

Precisiespuiten bij teelt gewassen #3: Spuittechnologie

Het derde deel van deze serie over precisiespuiten gaat over de spuittechnologie, die het mogelijk maakt om plaats- en plantspecifiek middelen toe te dienen aan gewassen. Daarnaast wordt duidelijk waarom het voor tuinders en telers belangrijk is om hun werkwijze aan te passen.

Binnen het project Digital Farming NHN zoeken we naar een manier hoe de juiste middelen op de juiste plek aangebracht kunnen worden. De laatste uitdaging in deze 4-delige videodocumentaire is de realtime toepassing. Dit gebeurt met een computer die informatie zo snel kan verwerken dat de spuitmonden (klepjes) 100 keer per seconde open en dicht kunnen gaan.

Databronnen

De beschikbaarheid van informatie uit verschillende databronnen is essentieel om deze technologie succesvol toe te passen. Denk hierbij aan gegevens vanuit bodemonderzoek, satellietbeelden en foto’s van het gewas. Voor een agrariër is interessant dat de informatie zowel real-time als naderhand verwerkt kan worden. ‘Want de boer van de toekomst zal steeds meer gaan putten uit de verschillende databronnen om zijn gewas beter te snappen en beter te kunnen gaan verzorgen,’ zegt Peter Millenaar van BB Leap.

Vitaler gewas

“De insteek voor dit project is om een vitaler gewas te kunnen kweken”, vertelt Pim Sturm van Loonbedrijf Sturm-Jacobs. Dat houdt in dat er niet alleen minder chemische gewasbescherming gebruikt moeten worden, maar ook minder groene middelen en bladmeststoffen. 

Met deze spuittechnologie kunnen boeren hun gewassen gerichter behandelen, met als doel het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van de gewassen. Het plaatsspecifiek toepassen van middelen biedt boeren de mogelijkheid om efficiënter en duurzamer te werken, waarbij ze rekening houden met de gesteldheid van verschillende delen van hun land en de specifieke behoeften van individuele planten. 

In deze serie gaan we dieper in op de inzet van data en digitalisering bij het toekomstbestending maken van het agrarisch bedrijfsleven. In deel 1 vertellen bollenteler Stef Ruiter, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify over hun ervaringen. In deel 2 leggen Eddie Loonstra van RH3S en Kristel van Ammers werkzaam bij het Lectoraat Robotica bij Hogeschool Inholland uit wat er komt kijken bij het maken van respectievelijk bodemkaarten en algoritmes.

EFRO logo - medegefinancier door Europese Unie

Meer nieuws

Bas van de Haterd over recruitment in agrifood
Smart Farming
Werken en leren

Bas van de Haterd: “Een robot kan wereldwijd iets nieuws leren met één update”

Bas van de Haterd is keynote spreker tijdens het Greenport jaarcongres op woensdag 16 oktober. Vooraf stelden we hem 5 vragen. Over innovatie en robotisering, het aantrekken van technisch opgeleid...

Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

Feestelijke kick-off: Samen op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Microsoft, Greenport NHN en LTO Noord gaven op vrijdag 5 juli de aftrap van een nieuw 12-jarig innovatieprogramma. Met aanzienlijke investeringen en betrokkenheid van boeren en diverse stakeholders als BO...