Tulpen en marketing, tulpen en ondernemerschap, tulpen en samenwerking… Wie aan een tulp denkt, ziet waarschijnlijk allereerst de kleurrijke bollenvelden of mooi gevulde vazen voor zich. En natuurlijk: zo’n goed gevulde bos is waar de leerlingen die meedoen aan de Tuinbouwbattle, zich voor willen inzetten. Maar meer nog is de tulp in dit project een prachtig product om een grote groep bovenbouwleerlingen in beweging te krijgen. En daarom zijn de Rabobanken uit Noord-Holland Noord trotse sponsor van dit mooie schoolproject, want tulpen en ondernemerschap zit in het DNA van de Rabobank. 

Jonge scholieren kweken de mooiste tulpen met de Tuinbouwbattle

In de Tuinbouwbattle storten groepjes leerlingen zich voor zo’n week of drie op tulpenteelt. Jaarlijks zijn er zes ronden en per ronde kunnen vijf scholen meedoen. Elke kar is uitgerust met een lespakket en de tulpen worden van begin af aan opgekweekt, tot ze na ongeveer drie weken geoogst kunnen worden. Vervolgens proberen de leerlingen de bossen tulpen aan de man te brengen. In de klas wordt vergaderd over wat er met de opbrengst gebeurt. Gaat de opbrengst naar een goed doel of de klassenpot. De leerlingen denken overal over na: hoeveel tulpen doen we in een bos? Hoeveel kunnen we voor één bos vragen? En wat betalen mensen die twee bossen willen? Hoe maken we reclame? Wat doen we met het geld? ‘En deze uitdagingen gelden natuurlijk ook voor de ondernemers in de agrarische sector’, aldus Bob van der Hout, directeur Food & Agri bij Rabobank Kring Noord-Holland Noord. 

Ondernemerschap

‘We wonen en leven in een agrarisch gebied. Door een deel van deze agrarische wereld de basisscholen in te halen, vergroot je hun relatie met die leefomgeving op een actieve manier. Door de Tuinbouwbattle maken leerlingen kennis met een onderdeel van deze agrarische sector en leren ze ondernemend zijn. En dat vinden wij als Rabobank ontzettend belangrijk. Deze scholieren zijn de ondernemers van de toekomst en daar dragen wij graag een steentje aan bij’

De Noord-Hollandse Tuinbouwbattle wordt georganiseerd door GreenPort NHN en mede mogelijk gemaakt door de Rabobanken in Noord-Holland Noord, Stimuflori, KAVB en de provincie Noord-Holland .
 

Meer nieuws

Cursus Praktijkopleider voor leerbedrijven

De stage of Beroeps Praktijk Vorming (BPV) is voor studenten van het Clusius College het leukste...

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter: 'Op weg naar een stoet van waterstoftractors"

Gedeputeerden Ilse Zaal en Edward Stigter over de eerste waterstoftractor in Noord-Holland en wat...

All You Need is Food Tour gaat van start

Buiten op het schoolplein kunnen leerlingen bij de foodtruck kennismaken met de opleidingen Voeding...