Water
Greenchain

Verzilting breidt zich uit, al zijn symptomen soms moeilijk te herkennen

Tijdens de bijeenkomst ‘De rol van water in de voedselzekerheid’ bleek dat het probleem van verzilting groter is dan verwacht. De verzilting breidt zich uit, al zijn de symptomen soms moeilijk te herkennen.

Tijdens een interactieve paneldiscussie werd aantal stellingen besproken. Is er in de toekomst wel genoeg zoet water om onze gewassen te laten groeien? Waar liggen de prioriteiten en waar liggen kansen? Uit de sessie bleek dat het probleem van verzilting groter is dan verwacht. Zeker in periodes van droogte is er niet voldoende zoet water om sloten door te spoelen en stijgt het zoutgehalte in rap tempo. Akkerbouwer Klaas Schenk, die namens het project Zoetwaterboeren zitting had in het panel: “Al binnen een paar dagen is het water te zout om mee te beregenen.”

De verzilting breidt zich uit, al zijn de symptomen soms moeilijk te herkennen. Wat je ziet lijkt op verdroging. Experimenten met het telen van zouttolerante gewassen verkeren pas in het beginstadium en leveren volgens Jos Tielen van de WUR geen oplossing op korte termijn.

paneldiscussie waterkwaliteit

Naast dagvoorzitter Jan Broos van Brooswater bestond het panel uit Klaas Schenk (agrarisch ondernemer), Jouke Velstra (Acacia Water), Jos Tielen (WUR) en Henk Aarts (N2 Applied, niet op de foto).

Maar om de verzilting dan maar op zijn beloop laten, zoals sommige natuurorganisaties voorstellen, zagen de deskundigen ook niet echt zittenl. Voor grote delen van de kustgebieden zou dat neerkomen op verwoestijning. Dat is in ieder geval niet wat de Waddenvereniging voor ogen heeft. Vanuit de zaal reageerde iemand van de Waddenvereniging: “Zoet waar het moet en zout waar het kan.”

Vouchersysteem CircInWater

Rixt Sinnema van Water Alliance gaf toelichting op CircInWater, een Europees gefinancierd project dat erop is gericht Europese MKB-partijen te ondersteunen die wateroplossingen ontwikkelen binnen de agrifood- en energiesector. Interessant is het vouchersysteem dat in maart volgend jaar van start gaat voor innovatieve projecten. Ondernemers kunnen de vouchers aanvragen voor investeringen in apparatuur en techniek die gericht zijn op verbetering van de waterkwaliteit. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar, naar verwachting genoeg voro 14 tot 40 vouchers. Daarbij zal volgens Sinnema de voorkeur uitgaan naar mkb-ondernemers die samenwerking in een consortium.

Het indienen van een aanvraag gaat via het CircInWater online platformWees er snel bij, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

logo zoetwaterboeren

Meer nieuws

Droog voorjaar legt druk op zoetwater gebruik
Bodem
Water

Droog voorjaar legt druk op zoetwatergebruik: Noord-Holland Noord werkt aan weerbare landbouw

Het droge voorjaar onderstreept opnieuw hoe kwetsbaar de landbouw in Noord-Holland Noord is bij een tekort aan zoet water. Beregeningsinstallaties draaien op volle toeren, maar structurele oplossingen zijn nodig om...

Agrarisch bodembeheer
Bodem

Agrariërs zetten zich in voor duurzaam bodembeheer op gezamenlijke gronden

Fieldlab Bol is in gesprek met Bodemverbond, een initiatief van Vollegrondsgroente.net dat zich richt op het stimuleren van gecoördineerde samenwerking tussen grondgebruikers en eigenaren die in rotatie gebruikmaken van dezelfde...