Vetplantkwekerij wil in 2020 naar Alton

20 februari 2019

Amigo Plant wil twee van haar vijf locaties aan de Jan Glijnisweg in buurtschap Heerhugowaard ’t Kruis, tegen Oterleek aan, verplaatsen naar het noordelijker gelegen glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard. Naar verwachting heeft de verhuizing van de vetplantkwekerij in de loop van 2020 plaats. Op de toekomstige locatie zou een logistiek centrum met teeltmogelijkheden moeten verrijzen. Met die investering is een bedrag van circa dertien miljoen euro gemoeid.

Dat project is nog niet definitief rond. De intentie om het te doen, is er beslist.
Directeur/eigenaar Gerard van Langen

Marktleider

Amigo Plant (19 hectare kassen, 120 medewerkers) is met de verkoop van 22 miljoen vetplanten in 2018 mondiaal marktleider op dat gebied en kan vanwege woningbouw in de buurt aan de Jan Glijnisweg niet uitbreiden.

„We huren al twee locaties van samen bijna 5 hectare op Alton en hebben aan de Schoutenbosweg in dat kassengebied 15 hectare gekocht”, vertelt Van Langen. „In totaal werken we op negen plekken in Nederland: zeven in Heerhugowaard en twee in Rijsenhout. Amigo Plant haalt stekken voor vetplanten van moederplanten in Kenia. Ook hebben we een zusteronderneming in Portugal, waar vetplanten worden beworteld om op pot te kunnen verkopen.”

De reden dat het bedrijf wil verhuizen naar Alton, is dat het op die locatie onder meer de mogelijkheid krijgt om aan te sluiten op het warmtenet van afvalverwerker/energiebedrijf HVC uit Alkmaar.  „Dat duurzame energienet ligt daar al, het is een prima alternatief voor aardgas en een kwestie van inpluggen.”

Vrachtwagenverkeer

Ook wordt zwaar vrachtwagenverkeer en geluidsoverlast van laden en lossen door verplaatsing verminderd. „Met name rond Pasen is het heel erg druk, hebben we orders om 200 tot 250 trucks te vullen.”

Het familiebedrijf was tot 2004 actief in de groenteteelt, maar heeft toen besloten om het roer radicaal om te gooien.

„Als hobby deed ik vetplanten er van jongs af altijd al een beetje bij. We hebben de groenten vaarwel gezegd, onze koers gewijzigd en zijn ieder jaar gegroeid. In 2017 wonnen we bij de verkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar de publieksprijs.”

Amigo Plant krijgt bij het verhuisplan volgens Van Langen alle steun en medewerking van de gemeente Heerhugowaard en de provincie.

„Er hangen voorwaarden aan verplaatsing, daarover zijn we constructief met elkaar in overleg. Als de onderhandelingen positief verlopen en dit project slaagt, dan overwegen we andere bedrijfsonderdelen ook naar Alton te verplaatsen. Dat is toekomstmuziek.”

Bron: NHD, Martijn Gijsbertsen