Het derde deel van deze serie over precisiespuiten gaat over de spuittechnologie, die het mogelijk maakt om plaatsspecifiek en plantspecifiek middelen toe te passen. Daarnaast wordt duidelijk waarom het voor tuinders en telers belangrijk is om hun werkwijze aan te passen.

Binnen het project Digital Farming NHN hebben we gezocht naar een manier hoe de juiste middelen op de juiste plek aangebracht kunnen worden. Om dit goed voor elkaar te krijgen, zijn veel testen nodig geweest. De technologie voor het plaatsspecifiek toepassen van middelen voldoet inmiddels aan de verwachtingen van de partners in dit project. De laatste uitdaging is de realtime toepassing. Dit gebeurt met een computer die informatie zo snel kan verwerken dat de spuitmonden (klepjes) 100 keer per seconde open en dicht kunnen gaan.

 

 

 

Databronnen

De beschikbaarheid van informatie uit verschillende databronnen is essentieel om deze technologie succesvol toe te passen.

Denk hierbij aan gegevens vanuit bodemonderzoek, satellietbeelden en foto’s van het gewas. Voor een agrariër is interessant dat de informatie zowel real-time als naderhand verwerkt kan worden. ‘Want de boer van de toekomst zal steeds meer gaan putten uit de verschillende databronnen om zijn gewas beter te snappen en beter te kunnen gaan verzorgen,' zegt Peter Millenaar van BB Leap.

 

 

 

Vitaler gewas

‘De insteek voor dit project is om een vitaler gewas te kunnen kweken’, vertelt Pim Sturm van Loonbedrijf Sturm-Jacobs. Dat houdt in dat er niet alleen minder chemische gewasbescherming gebruikt moeten worden, maar ook minder groene middelen en bladmeststoffen. 

Met deze spuittechnologie kunnen boeren hun gewassen gerichter behandelen, met als doel het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van de gewassen. Het plaatsspecifiek toepassen van middelen biedt boeren de mogelijkheid om efficiënter en duurzamer te werken, waarbij ze rekening houden met de gesteldheid van verschillende delen van hun land en de specifieke behoeften van individuele planten.

 

 

 

Serie

In deze serie gaan we dieper in op de voordelen van data en digitalisering en hoe de innovatieve benadering binnen het project Digital Farming NHN kan helpen bij het toekomstbestending maken van het agrarisch bedrijfsleven.

In deel 1 vertellen bollenteler Stef Ruiter van J.C.J. Ruiter Wever uit Andijk, Sander Dekker van Agrotheek en Pieter Vlaar van Vertify https://www.vertify.nl/ over hun ervaringen.

In deel 2 leggen Eddie Loonstra van RH3S en Kristel van Ammers werkzaam bij het Lectoraat Robotica bij Hogeschool Inholland uit wat er komt kijken bij het maken van respectievelijk bodemkaarten en algoritmes.

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...