Het Greenport NHN congres staat dit jaar in het teken van ‘samenwerken aan innovatie’. Op het podium dit jaar onder andere Allan Visser, deelnemer aan het innovatiepanel en één van de hoofdrolspelers in de tv-serie Bollenjongens. Vooruitlopend stellen we hem alvast enkele vragen.

1.    Hoe kijk jij als jonge bollenteler naar de toekomst?

"Ik zie een toekomst vol uitdagingen, maar ook kansen. Het zal er niet gemakkelijker op worden. Maar wie houdt er nu niet van een beetje uitdaging?"

2.    Kun je iets zeggen over de impact die de serie Bollenjongens heeft gehad om het imago van de bollenteelt?

"Met de serie hebben we het publiek het verhaal verteld wat er allemaal nodig is om dat bosje tulpen in de vaas of dat zakje bollen in de supermarkt te krijgen. Ik hoop dat zeop deze manier een beter beeld hebben gekregen over wat we doen en dat dat heeft bijgedragen aan een positief imago."

3.    In de serie kaarten jullie ook heikele thema’s aan, zoals gebruik van gewasbescherming. Hoe reageren collega telers?

"We hebben gewoon het eerlijke verhaal verteld. Van collega telers hebben we daar geen negatieve feedback op gekregen. Iedereen vindt het belangrijk om te vertellen hoe het werkelijk zit, in plaats van dat - zoals nu soms gebeurt - de media er een eigen draai aan geven."

4.    Wat is de belangrijkste innovatieve uitdaging voor de bollensector op dit moment?

"We zullen met z’n allen moeten inzetten op duurzaamheid en automatisering. Veel middelen die we nu nog gebruiken voor bestrijding van ziektes gaan er namelijk uit, dat voorkom je niet. Dus moeten we inzetten op weerbaar telen, met groene middelen en resistente soorten. Ook de factor arbeid wordt een steeds lastiger verhaal: loonkosten blijven stijgen en dat gaat sneller dan de prijzen die we kunnen vragen voor ons product. Daarom moeten we investeren in automatisering van het gehele proces."

5.    Bollenjongens was een succes op Youtube en inmiddels is de serie te zien op RTL Z en te streamen via Videoland. Komt er eigenlijk een vervolg?

"Wat mij betreft zeker. Er zijn ideeën over wat een vervolg zou kunnen zijn, maar nog geen concrete plannen."

Samenwerken aan innovatie

Donderdag 19 oktober is het Greenport NHN jaarcongres, deze keer in de vroegere veilingzaal van CNB in Bovenkarspel. Het thema is dit jaar 'Samenwerken aan innovatie'. Tijdens het jaarcongres gaan we op zoek naar denkrichtingen over hervormingen van de landbouw, de rol van voedsel, en de uitdaging van technologische innovatie.

Bekijk hier het programma en meld je snel aan! Vol = vol.


De videoserie Bollenjongens bekijken? Dat kan hier (link naar afspeellijst)
 

Meer nieuws

Overhandiging gebiedsvisie glastuinbouwcluster Agriport

Ook het glastuinbouwcluster Agriport A7 heeft nu zijn eigen gebiedsvisie Energie. Wethouder Robert...

Glastuinbouwbedrijven Alton zetten volgende stap op weg naar verduurzaming

Het uitvoeringsprogramma bevat maatregelen, planning, rollen en verantwoordelijkheden.

Kickoff bijeenkomst Fieldlab Bol

De jassen bleven aan tijdens de officiële kick-off van Fieldlab Bol, vrijdag 24 november bij...