Agrariërs krijgen met steeds meer uitdagingen te maken. Klimaatverandering en extremer weer, maar ook de noodzaak tot de ontwikkeling van duurzamere teeltmethoden. De innovatieve ondernemers in Noord- Holland zijn op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing die wordt gepresenteerd: teelt op water.

Stel je voor: drijvende slakroppen met hun wortels in het water, niet in de grond. De groei van onkruid en de ontwikkeling van bodemziektes en schimmels zijn uitgesloten. Bovendien is de sla ook meteen zandvrij, kan het teeltseizoen verlengd worden en neemt het risico op het mislukken van de oogst af. Door de opstelling in het water is er bovendien minder ruimte nodig en dankzij het gebruik van speciale led- verlichting kan de sla sneller en efficiënter groeien met een lager grondstofverbruik. Voor de supermarkt en consument is dit belangrijk: schone producten en geen lege schappen in de supermarkt. Doordat producten langer in de regio geteeld kunnen worden, hoeven ze minder uit het buitenland gehaald worden.

Meer voedselzekerheid met hulp van minder grondstoffen en ruimte: dat zijn teelmethodes die deel uit kunnen maken van oplossingen voor de wereldvoedselproblematiek. In het project EVERGREEN van GreenPort Noord-Holland Noord werken ondernemers samen aan verdere innovaties voor ons voedselsysteem.

Op de landbouwshow in Opmeer is een demo opstelling geplaatst voor bezoekers. Hier is goed te zien hoe de sla groeit alleen op water. Op zaterdag 14 oktober is er een open dag (tijdens de Dutch Agri Food Week) bij Pater Broersen. Meer informatie vindt u op www.teeltopwater.nl

Landbouwshow Opmeer

De Landbouwshow in Opmeer (NH) is een jaarlijks terugkerend evenement die plaats vindt op de eerste maandag van augustus. Een dag vol activiteiten rondom paardensport, veekeuringen en bijzondere shows. Landbouwshow Opmeer is het grootste agrarische evenement van Noord-Holland en is dé ontmoetingsdag voor professionals, bedrijven en particulieren.

De Landbouwshow biedt voor jong en oud een hele dag vermaak op evenementen terrein De Weyver. Voor de paardenliefhebber zijn er shows en nationale en regionale wedstrijden met tuigpaarden, Hackney’s en Concours Hippique. Verder zijn er keuringen van melkvee, schapenrassen en geitenrassen, klein- en pluimvee en behendigheidswedstrijden met honden. Verspreid over het terrein is er de gehele dag van alles te beleven en te zien, zowel voor kinderen als volwassenen. Kom kijken, ruiken en voelen op de eerste maandag van augustus in Opmeer en geniet van alle dieren, shows, de stands en alle andere activiteiten op het terrein.

Image

Meer nieuws

POP3 project precisietechnologie pootaardappelen sluit af met prototype en veelbelovend resultaat

Aardappelteler Henk Geerligs blikt met onderzoekers terug op project en eindresultaat.

POP3 investeringsregelingen voor groen economisch herstel

Op de valreep van het nieuwe jaar hebben we in het kader van POP3 nog een paar mooie...
FICA studenten

Van bananenbrood gemaakt van schillen tot een eetbare parfum

Ook dit jaar brengen studenten Food Commerce & Technologyweer een grote diversiteit aan...