Experimenteren, leren & onderzoeken in het Living Lab Evergreen

19 november 2020

Een slimme verbinding tussen onderwijsinstellingen en bedrijven om innovatieve vaklui af te leveren

In het Clusius Lab, praktijkleervoorziening van het Clusius College in Hoorn, is er onder de naam Living Lab Evergreen een test-opstelling gemaakt waar studenten allerlei proeven uitvoerden in opdracht van ondernemers.

Rien van Tilburg (voorzitter College van Bestuur Clusius College & voorzitter stichtingsbestuur Greenport NHN): “Het contact met de opdrachtgevers en het feit dat je als student daadwerkelijk een relevante bijdrage kunt leveren werkt zeer motiverend. En via het lab worden ondernemers nauw betrokken bij het onderwijs van deze tijd.”

 

Het veld in

“De laatste tijd zie ik dat we samen steeds vaker het veld in gaan: onderwijs, overheid en het bedrijfsleven. De lijnen worden korter en we zijn meer bereid om van elkaar te leren. We bieden onze docenten de mogelijkheid om zelf bedrijfsstages te volgen, zodat ze voeling houden met het bedrijfsleven, ontwikkelingen en technieken. Dat is waardevol.”

Clusius Lab

Het Clusius Lab Hoorn is een knooppunt voor agrarische opleidingen en het bedrijfsleven. Een complex van 1400 vierkante meter met kassen, laboratoria en theorielokalen. Een kennisfaciliteit met regulier en cursorisch onderwijs. Én toegepast onderzoek waarbij onderzoeksopdrachten door het bedrijfsleven worden verstrekt.

Living labs in Noord-Holland
Een living lab is een praktijkomgeving voor ondernemers bij een kennisinstelling waar onderzoek en innovatie plaatsvindt. In het project hebben meerdere living labs deelgenomen: Hortus Alkmaar, Proeftuin Zwaagdijk, Hogeschool Inholland, Clusius College.