Familie fietstour 2.0 in Dutch Food Week

4 oktober 2019

Pap, ik heb échte broccoli gezien

Veel kinderen eten te weinig groenten en fruit en weten vaak niet meer waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit en wat je er allemaal mee kunt doen. Omdat leren leuk moet zijn, heeft de Stichting Dat Lust Ik Wel’ uit Grootebroek een gezonde familiefietstour bedacht. 

Herman den Blijker windt zich er keer op keer over op dat sommige koks geen idee hebben waar de biefstuk vandaan komt. Bij Marjolein Broersen uit Grootebroek zit de irritatie een stuk minder hoog, maar zij stelt: „Door de kant-en-klaar producten in de supermarkt zijn volwassenen en kinderen de link met voedsel kwijt geraakt.” Met de familiefietstour van Stichting Dat Lust Ik Wel hoopt zij hier verandering in te brengen.

„Met onze stichting zijn we begonnen met het aanbieden van snackgroente en fruit op scholen en het geven van kinderkookworkshops met gezonde groente. Deze zijn erg goed ontvangen. Ik merkte dat kinderen het vooral leuk vinden om te zien waar de groente die ze klaarmaken, vandaan komt. Het ter plekke proeven was ook een succes. Vanuit deze inspiratie heb ik toen de fietstocht bedacht.”

Bedrijven uit de omgeving reageren allemaal positief op het verzoek hun bedrijf open te stellen voor enthousiaste deelnemers aan de familiefietstour. „Ze vinden het allemaal leuk om hun kennis en kunde over te brengen. Vorig jaar kregen de deelnemers op vier locaties iets te eten en een rondleiding. Het was heel grappig. Een spinaziesmoothie werd eerst bestempeld als een bekertje met groene smurrie. ’Dat ga ik echt niet opdrinken’, riepen sommige kinderen. Gelukkig zijn er altijd jongens en meisjes die het wel doen. Door groepsdruk gingen anderen ook overstag. Na afloop kreeg ik veel leuke reacties. Een jongetje was heel enthousiast thuisgekomen en vertelde aan zijn vader dat hij een échte broccoli had gezien.”

Zaterdag voert de fietstocht 2.0 langs drie bedrijven; Bij fruitkwekerij van der Aarde-Vreeker in Hem, zelfmakerij ’t Radje (Evlac pindakaas) in Venhuizen en veeboerderij De Boer in Grootebroek krijgen de deelnemers precies te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt en op welke manier er wordt bijgedragen aan gezonde voeding. „Er wordt geproefd natuurlijk, dat is de kracht van dit evenement.”

Nieuw in deze tweede editie is een ouder-kindkookworkshop als afsluiting. „In de kookstudio boven ’t Postkantoor gaan we enkele dagen na de fietstocht aan de slag met de producten die we onderweg gezien hebben. We hopen dat er veel ouders meefietsen en ook aanhaken bij deze kookcursus. Het klinkt hard, maar zij zijn toch vaak de boosdoeners bij ongezonde voeding.”

Meer informatie over de fietstour 2.0 is hier te vinden.

De familie fietstour is onderdeel van de Dutch Food Week. Benieuwd naar andere activiteiten in de Dutch Food Week? Bekijk hier het programma in Noord-Holland. 

Bron: NHD, 4 oktober 2019, Ronneke van der Genugten